Gazprom va sista livrările de gaz către Bulgaria și Polonia
Full Article 2 minutes read

Gazprom va sista livrările de gaz către Bulgaria și Polonia

Grupul rus Gazprom va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunțat marți seară guvernul, invocând refuzul său de a se conforma noilor cerințe ale furnizorului, potrivit AFP, citat de hotnews.ro. Va rămâne fără gaz rusesc și Polonia.

„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat, în condițiile în care țara balcanică este puternic dependentă de gazul rusesc.

Oficialul a precizat că în prezent sunt adoptate măsuri pentru asigurarea țării cu gaz din surse alternative, iar consumatorii nu vor fi nevoiți să reducă volumul utilizat în mod normal.

Este oprită și livrarea de gaze în Polonia

Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters, citat de Digi24.

Anterior, datele furnizate de operatorii de sistem din Uniunea Europeană au arătat că livrările de gaze via conducta Yamal-Europe care trece prin Belarus şi Polonia au fost oprite, dar au fost reluate marţi seara.

Aprovizionarea cu gaze a Poloniei este în siguranţă, a informat Ministerul Mediului de la Varşovia, adăugând că nu este nevoie să fie scoase gaze din rezerve iar livrările către consumatori nu vor fi întrerupte.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: