Gazu-i scump, trecem la păcură. Termoelectrica planifică să cumpere o cantitate-record, sub supravegherea CNA și SIS
Full Article 2 minutes read

Gazu-i scump, trecem la păcură. Termoelectrica planifică să cumpere o cantitate-record, sub supravegherea CNA și SIS

Termoelectrica anunță demararea procedurii de achiziție a 20 de mii de tone de păcură, pentru asigurarea rezervei minime în perioada de iarnă. Se întâmplă după ce, pe 8 august, Comisia pentru Situații Excepționale a permis întreprinderii să achiziționeze, în regim de urgență, păcură.

Într-un comunicat de presă emis, Termoelectrica anunță că, la achiziția păcurii, va solicita oferte de la potențialii vânzători și va selecta, prin intermediul grupului de achiziție instituit, câștigătorul sau câștigătorii în baza criteriilor tehnice, economice și financiare. Întreprinderea anunță că va încheia contractul de vânzare-cumpărare a păcurii în termene restrânse, cu posibilitatea de prelungire a acestora.

„SA „Termoelectrica” se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei/ofertelor câștigătoare”, anunță întreprinderea.

Potrivit comunicatului citat, în grupul de achiziție vor fi invitați, în calitate de observatori, reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Procuraturii Generale.

Potrivit Mold-Street, datele publice arată că din momentul constituirii Termoelectrica în 2015 (prin absorbția de către CET-2 a CET-1 şi procurarea sub ansamblul funcțional al SA Termocom în procedura falimentului), şi până în prezent, întreprinderea nu a achiziționat o asemenea cantitate de păcură.

Amintim că, încă în iulie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța că a demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Totalul necesar este estimat la 216.000 de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: