General american: „Este timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema Transnistriei”
Full Article 4 minutes read

General american: „Este timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema Transnistriei”

Generalul-maior al Statelor Unite ale Americii (SUA), Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre Americane dislocate în Europa, susține că „acum” este timpul ca Ucraina și Republica Moldova să rezolve „problema” Transnistriei. Generalul a scris pe Twitter că Kremlinul nu ar putea interveni, în condițiile actuale.

„Poate că este timpul ca Ucraina și Moldova să rezolve problema Transnistriei acum. Kremlinul chiar nu o poate opri în acest moment. Chiar vor transnistrenii să fie încătușați de cadavrul care este Federația Rusă de astăzi? Există vreo speranță într-un viitor pozitiv pentru ei?”, se întreabă generalul-maior al SUA, Ben Hodges.

Precizăm că Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat la începutul lunii că orice potențială amenințare la adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei. „Acolo se află pacificatorii noștri, acolo se află militarii noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, care se află la Cobasna. Toți trebuie să înțeleagă că o situație de amenințare la adresa securității forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei”, a declarat Lavrov pe 1 septembrie.

Într-o reacție pentru NM, Chișinăul a reiterat „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog” atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. La rândul său, președinta țării, Maia Sandu, a calificat declarațiile șefului diplomației ruse drept o încercare de destabilizare a situației în Republica Moldova.  Șefa statului a făcut apel la unitate și solidaritate și a îndemnat cetățenii țării să nu se lase „manipulați”.

Recent, așa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, s-a arătat îngrijorat de situația de la frontiera moldo-ucraineană. Potrivit lui, dacă acțiunile de luptă din Ucraina se vor extinde în Transnistria, atunci în regiune și în Moldova va începe un război între Rusia și NATO. Pentru a preveni o astfel de situație, Krasnoselski spune că Tiraspolul va propune participanților formatului „5+2” să semneze un documente cu privire la garanțiile de pace.

Pe 31 august, Lavrov a declarat, de asemenea, că Rusia și Transnistria pledează în favoarea reluării dialogului direct cu Chișinăul. Chișinăul este chemat la dialog și de către liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Recent, Krasnoselski a expediat o nouă scrisoare în adresa șefei statului, pe care o cheamă la dialog în vederea rezolvării diferendului transnistrean. Președinția a declarat pentru NM că Maia Sandu va examina scrisoarea așa numitului lider de la Tiraspol.

Pe această temă s-a expus zilele trecute și fostul președinte al țării. Într-un interviu acordat de la domiciliu, Igor Dodon a susținut că „acum” este momentul ca Moldova și Transnistria „să unească țara”.

Precizăm că Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), staționat fără acceptul Chișinăului în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, numără în jur de 2500 de militari ruși. Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru, condusă de Federația Rusă.

La scurt timp de la alegerea sa în calitate de președinte al țării, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă GOTR din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internațional, sub auspiciile OSCE şi ONU.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: