Grant de €60 mln. R. Moldova și Comisia Europeană vor semna mâine acordul
Full Article 2 minutes read

Grant de €60 mln. R. Moldova și Comisia Europeană vor semna mâine acordul

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 14 decembrie, proiectul de Hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”. Suportul bugetar va fi oferit sub formă de asistență nerambursabilă.

Acordul prevede oferirea unui grant în valoare de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Mijloacele financiare vor fi debursate anul curent, într-o singură tranșă.

„Scopul principal al suportului respectiv este atenuarea impactului socio-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, sporirea capacității Guvernului de a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

Acordul va fi semnat în data de 15 decembrie în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, la Bruxelles.

Din partea Republicii Moldova, Acordul va fi semnat de către Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar din partea Comisiei Europene, de către Oliver Varhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Decizia de finanțare aferentă suportului bugetar „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” a fost adoptată de către Comisia Europeană la data de 10 decembrie 2021.

***

Amintim că, în data de 6 decembrie curent, directorul adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, care se afla într-o vizită oficială în țara noastră, a anunțat că Republica Moldova este în proces de finalizare a procedurilor pentru accesarea unui suport bugetar excepțional în mărime de 60 milioane de euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: