Grecianîi o acuză pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii în stat și sesizează Consiliul Europei (DOC)
Full Article 1 minutes read

Grecianîi o acuză pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii în stat și sesizează Consiliul Europei (DOC)

Președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat o scrisoare Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović, cu solicitarea să medieze conflictul instituțional dintre președinție și legislativ. 

Grecianîi susține că „nu sunt întrunite condițiile prevăzute de Constituție pentru dizolvarea parlamentului” și a anunțat despre „existența unei voințe politice suficiente pentru învestirea unui guvern”.

De asemenea, Grecianîi a scris că „în acțiunile președintelui Republicii Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”. În acest sens, Grecianîi îi solicită Secretarului General al Consiliului Europei să intervină pentru a media conflictul instituțional.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a președinției a refuzat să comenteze situația.

Pe 29 martie, președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Aceasta a invocat articolul 85 din Constituție, potrivit căruia, șeful statului poate dizolva parlamentul în contextul expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a două solicitări de învestitură a guvernului.

Scrisoarea Zinaidei Grecianîi by Maxim Stratan on Scribd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: