Grigoriu: Mai multe bănci ar fi eliberat sute de milioane de euro din conturile lui Plahotniuc și Șor
Full Article 2 minutes read

Grigoriu: Mai multe bănci ar fi eliberat sute de milioane de euro din conturile lui Plahotniuc și Șor

În 2019, mai multe bănci ar fi eliberat sume de sute de milioane de lei, dolari sau euro din conturile lui Vladimir Plahotniuc sau Ilan Șor. Cel puțin asta susține deputata Partidului Platforma DA Inga Grigoriu, care a solicitat informații suplimentare de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cât și reprezentanților Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Informația a fost prezentată de către Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare de anchetă, denumită generic „Laundromat”.

„Am obținut informații, conform cărora, în perioada anului 2019, instituțiile financiar-bancare din Republica Moldova au eliberat din conturile persoanelor expuse politic sau din anturajul acestora în numerar, sume în proporții colosale, de ordinul sutelor de milioane de lei/dolari/euro. Mă refer la persoane precum Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și alții de acest gen, cât și alte persoane din anturajul lor”, a anunțat deputata.

În cadrul activității de lucru al Comisiei parlamentare de anchetă, denumită generic Laundromat, am obținut informații,…

Publicată de Inga Grigoriu pe Vineri, 15 ianuarie 2021

 

Amintim că în 2019, Partidul Democrat a pierdut guvernarea, iar fostul lider al formațiunii Vladimir Plahotniuc, dar și deputatul Ilan Șor au părăsit țara.

Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat” a fost creată la inițiativa Platformei DA și urmează să elucideze circumstanțele care au dus la spălătoria banilor murdari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

Deputata Inga Grigoriu a declarat că, pe parcursul anilor 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci și agenți proxy. Aceasta a precizat că în ,,spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: