Guțul nu va avea loc la masa miniștrilor? Deputat PAS: Dacă bașcanul nu va avea o agendă de integrare europeană, nu vom avea ce discuta
Full Article 4 minutes read

Guțul nu va avea loc la masa miniștrilor? Deputat PAS: Dacă bașcanul nu va avea o agendă de integrare europeană, nu vom avea ce discuta

Chișinăul nu are ce discuta cu noul bașcan al UTA Găgăuzia dacă acesta nu va avea o agendă europeană sau una opusă intereselor Republicii Moldova. Precizările au fost făcute de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dorian Istratii, la emisiunea „Freedom” de la TV8.

Se va comunica cu acei cetățeni care vor integrare europeană. Dacă bașcanul nu va avea o agendă de integrare europeană sau o agendă care va contravine intereselor Republicii Moldova, nu vom avea ce discuta cu această persoană. Relațiile vor fi foarte pragmatice”, a comunicat Istratii.

Deputatul a adăugat că „în UTA Găgăuzia, s-au investit foarte mulți bani europeni”.

Acest lucru nu a ajutat cetățenii de acolo să înțeleagă care este vectorul și de unde vine susținerea. Până acum, o bună parte din ei susțin Federația Rusă”, a spus parlamentarul.

Fostul deputat Iurie Reniță, la aceeași emisiune, a declarat că „pentru început, sunt necesare două lucruri: decuplarea de la propaganda, adică de la mass-media rusească”.

Al doilea, zona Găgăuziei este unica în Republica Moldova, în care taxele și impozitele nu merg la bugetul național. Cum acceptăm cu atâta lejeritate lucrul ăsta? Sunt vreo 10 puncte categoric care au fost introduse în legea cu statut special, pe care actuala guvernare, calm, liniștit și absolut legal, le poate modifica foarte rapid”, a menționat Reniță.

Noi deja am început să facem o analiză a legislației în domeniu. Discutăm despre anumite ajustări, modificări, unde poate nu s-a mers corect în 94″, a replicat Istratii.

Deputatul PAS a adăugat că în UTA Găgăuzia s-au făcute multe investiții europene, dar acolo mai sunt cetățeni de partea Rusiei.

În comparație cu alte teritorii, UTA Găgăuzia a fost favorizată și rezultatul este zero. Nu poți dimineața să beneficiezi de granturi din UE și seara să te rogi la Putin, nu e posibil așa ceva. Cetățenii UTA Găgăuzia sunt cetățenii noștri, noi trebuie să-i ajutăm și să-i convingem că UE este unica cale. Părerea mea e că ea trebuie să fie o autonomie culturală, etnică și nicidecum financiară sau juridică”, a conchis deputatul.

***

Pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi.

Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia. Precizăm că decizia Curții de Apel Comrat nu este definitivă, aceasta poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan.

Pe 17 mai, premierul Dorin Recean a venit cu un mesaj către cetățenii din Autonomie, menționând că „nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul”. Premierul a mai declarat că problemele care au fost identificate au fost documentate și vor fi prezentate în instanță, iar „instanța va da o apreciere”.

Pe 22 mai, Igor Grosu a spus că la nivelul Parlamentului se va evalua cât a investit până acum Republica Moldova în diferite regiuni ale țării. Grosu a adăugat că a văzut unii lideri de opinie care „au făcut turul” prin Găgăuzia „și au sesizat niște diferențe”. Potrivit oficialului de la Chișinău, parlamentarii trebuie să vadă dacă „și-au atins scopurile spre exemplu aceste politici în timp” și dacă „au contribuit ele cumva la integrarea acestei regiuni mai mult”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: