Guvernul a aprobat crearea unui mecanism de procurare a energiei electrice de la cel puțin două surse
Full Article 2 minutes read

Guvernul a aprobat crearea unui mecanism de procurare a energiei electrice de la cel puțin două surse

Guvernul a aprobat noi măsuri pentru sporirea siguranței în aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova și diversificarea surselor de energie electrică. În acest sens, cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la energia electrică.

Modificările propuse vor contribui la  crearea cadrului juridic necesar pentru reglementarea sectorului energiei electrice și va alinia legislația națională la directivele Uniunii Europene.

Proiectul de lege își propune introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică. Astfel, licitațiile de procurare a energiei electrice se vor organiza în baza unei Instrucțiuni, elaborată de către ANRE, ce va prevedea proporțiile de achiziționat de la primii doi ofertanți semnificativi, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile ofertate de către aceștia.

Documentul mai prevede asigurarea unui mecanism de echilibrare și de plată a dezechilibrelor pe piața angro a energiei electrice prin oferirea instrumentelor necesare operatorului pieței de echilibrare Î.S. „Moldelectrica” în ceea ce privește constituirea garanțiilor pentru energia electrică de echilibrare.

În prezent, garantarea energiei de echilibrare se constituie prin depunerea unei garanții financiare care constituie contravaloarea consumului lunar de energie electrică al participanților la piață. În situația în care energia electrică de echilibrare are o pondere foarte mică în structura consumului, la nivel de 10-15%, garantarea prin contravaloarea consumului lunar este o povară financiară semnificativă asupra participanților pieței.

De asemenea, în proiectul de lege se face referință la asigurarea independenței operatorului de transport și de sistem Î.S. „Moldelectrica”, în conformitate cu modelul Independent System Operator (ISO), acesta fiind un model aplicabil în condițiile menținerii activelor operatorului sistemului de transport al energiei electrice în domeniul public al statului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: