Guvernul nu mai vrea să plătească 16 mii de lei cadrelor medicale infectate cu coronavirus la serviciu. Dodon nu este de acord
Full Article 2 minutes read

Guvernul nu mai vrea să plătească 16 mii de lei cadrelor medicale infectate cu coronavirus la serviciu. Dodon nu este de acord

Guvernul a propus un amendament care presupune ca lucrătorii medicali și angajații instituțiilor medicale din Republica Moldova să nu mai primească 16 mii de lei în cazul în care se îmbolnăvesc în timpul serviciului. Inițiativa a fost aprobată în cadrul ședinței executivului din 3 septembrie. În ziua următoare, președintele Igor Dodon a declarat că nici el, nici parlamentul, nu vor susține propunerea.

Proiectul prevede „Abrogarea art. VI din legea nr. 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative este necesară în contextul întreprinderii altor măsuri de protejare a salariaților”.

Ministerul Finanțelor precizează că pe parcursul a 4 luni de declarare a stării de urgență, inclusiv în sănătatea publică, au fost desfășurate instruiri speciale ale personalului în asigurarea condițiilor de securitate epidemiologică, a fost instituit regim special de activitate în instituțiile publice, asigurată dotarea instituiților cu dezinfectanți și măști, instituit spor lunar de compensare pentru munca prestată în condițiile de risc sporit pentru sănătate pentru personalul antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției Covid-19 și majorat salariul personalului medical cu 30 % începând cu 1 septembrie curent.

În argumentele Ministerului Finanțelor se arată că măsurile întreprinse vor diminua riscul infectării, precum și vor compensa personalului medical efortul depus pentru prevenirea și tratarea infecției.

Astăzi, 4 septembrie, în cadrul platformei online „Președintele răspunde”, Igor Dodon a declarat că nu va susține amendamentul. Șeful statului s-a arătat convins că nici deputații nu vor susține proiectul de lege.

„Guvernul a propus asta pentru a reduce cheltuielile, dar eu și colegii mei din parlament nu vor vota acest amendament. Și chiar dacă vor vota, eu nu voi semna”, a precizat Dodon.

Proiectul de lege poate fi studiat AICI.

Precizăm că, până acum, circa 2200 de lucrători medicali au beneficiat de indemnizația în mărime de 16 mii de lei, după ce s-au infectat cu COVID-19 la serviciu. În total, peste 4,4 mii de angajați din sistemul medical au contractat noul coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: