„Pericolul este de moarte!” Guvernul, pregătit să instituie stare de urgență la nivel național
Full Article 4 minutes read

„Pericolul este de moarte!” Guvernul, pregătit să instituie stare de urgență la nivel național

Guvernul Republicii Moldova este pregătit să declarare stare de urgență la nivel național. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, luni, 16 martie, în cadrul unui briefing de presă. Subiectul urmează a fi discutat în cadrul ședinței Comisiei situații excepționale, care va avea loc în după amiaza zilei de astăzi. 

„În lumina ultimelor evenimente, am decis astăzi să convoc ședința Comisiei situații excepționale, la 16.30. Vom examina posibilitatea aprobării în guvern și solicitării parlamentului de a institui stare de urgență. Dacă vom decide acest lucru, vom convoca imediat ședința guvernului și mă voi adresa parlamentului”, a anunțat prim-ministrul.

Premierul s-a referit și la consecințele grave pe care le va avea criza provocată de pandemie pentru mediul de afaceri. În context, guvernul va sugera băncilor comerciale să instituie o serie se înlesniri pentru clienți.

„Suntem îngrijorați de efectele economice, este clar că vor fi afectați antreprenorii, în special întreprinderile mici și mijlocii. Guvernul pregătește un set de măsuri pentru a veni în ajutorul businessului. Nu putem acoperi orice daună, orice pierdere și orice incomoditate pentru business sau cetățeni. Astăzi vom avea discuții cu unele bănci comerciale să le propunem să amâne ratele bancare și plățile pentru creditele ipotecare pentru câteva luni”, a explicat Ion Chicu.

Șeful executivului a făcut un apel la responsabilitate civică. Acesta a anunțat că peste 80 de moldoveni care rămăseseră blocați la frontiera Austriei cu Ungaria au fost aduși în țară.

„Ieri au ajuns în țară acei 83 de cetățeni blocați la hotarul Austriei cu Ungaria. Toți au fost verificați, nu au semne de contaminare, dar sunt sub supraveghere și în autoizolare. Ei au pornit din Italia cu autocarul pe 13 martie, în plină criză, când erau blocate hotarele. Au încălcat legile Austriei, pentru că Austria deja a stabilit interdicții de pătrundere în țară. Nu vreau să învinuiesc cetățenii Republicii Moldova, i-am evacuat, dar este o acțiune iresponsabilă. Chem cetățenii R. Moldova să manifeste responsabilitate totală. Pericolul este foarte, foarte mare chiar de moarte, nemaivorbind de sănătate”, a precizat șeful guvernului.

Totodată, la final, prim-ministrul a anunțat că pentru siguranța jurnaliștilor, toate briefingurile și conferințele de presă vor fi transmise online, iar întrebările vor fi transmise prin internet.

Amintim că, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Sănătății, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.

În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice acesta ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimul 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: