Guvernul va oferi 3000 lei pentru funcționarii publici și 1500 de lei pentru pensionari
Full Article 3 minutes read

Guvernul va oferi 3000 lei pentru funcționarii publici și 1500 de lei pentru pensionari

Guvernul pregătește măsuri de susținere a populației cu venituri mici. Astfel, în toamnă, funcționarii publici cu salarii mai mici de 15 mii de lei și pensionarii ale căror pensii sunt mai mici de 5 mii de lei vor beneficia de câte un ajutor unic în mărime de 3000 și respectiv 1500 de lei. De asemenea, indemnizația pentru îngrijirea copilului, în cazul persoanelor neasigurate va crește cu 260 de lei – până la 1000 de lei pe lună.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova că, din toamnă, guvernul va pregăti anumite măsuri de susținere a populației cu venituri mici. Vor beneficia de ajutoare unice funcționarii publici și pensionarii.

În luna septembrie vom veni cu câteva măsuri extraordinare, care nu sunt în calendarul obișnuit al creșterii salariilor și pensiilor. În primul rând, vom veni cu o anumită creștere de salarii în sectorul public, dar și cu ajutor salarial unic pentru a ajuta oamenii să facă față la aceste prețuri crescânde. Este vorba despre suma de 3000 de lei, ajutor unic, în sectorul public pentru cei care au salariul mai mic de 15 mii de lei. Vom veni și cu un ajutor pentru pensionari: vom acorda 1500 de lei pentru cei care au pensii mai mici de 5000 de lei. Vom veni cu un ajutor pentru copii – vom crește alocația până la 1000 de lei pe lună*”, a declarat Natalia Gavrilița la Radio Moldova.

Gavrilița a precizat că majorările salariale vor constitui circa 6% în sectorul public pentru cei care au valoarea de referință 1800-1900. De asemenea, guvernul pregătește măsuri pentru susținerea agenților economici.

Vom veni și ajutorul antreprenorilor cu compensarea creșterei ratei dobânzii. Apropo, este încă un element menit să ajute agenții economici, să ne asigurăm că avem locuri de muncă. Pe de altă parte, este o măsură care să tempereze creșterea prețurilor, pentru că luând credite mai scumpe, antreprenorii transferă asta în costul produselor”, a adăugat șefa Executivului.

*UPDATE Contactat de NM, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a precizat că este vorba despre indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate până la împlinirea vârstei de doi ani, care servește și drept minim pentru indemnizația persoanelor asigurate care beneficiază de concediu de îngrijire a copilului de până la 3 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: