Iarmaliuc: Iphone-ul lui Dodon a ajuns la o persoană de peste hotare. Replica avocaților: Ce are telefonul cu trădarea de patrie?
Full Article 4 minutes read

Iarmaliuc: Iphone-ul lui Dodon a ajuns la o persoană de peste hotare. Replica avocaților: Ce are telefonul cu trădarea de patrie?

Igor Dodon a folosit din 26 mai până la 10 iunie curent un telefon mobil performant de model iPhone 13 Pro Max. Pe când, la ședințele de judecată, el susținea că folosește un telefon simplu cu taste. Declarația a fost făcută de procurorul de caz Petru Iarmaliuc, care a ținut să adauge că prin intermediul telefonului Dodon comunica cu persoane din cauza penală. La scurt timp, telefonul a ajuns la o altă persoană care s-ar afla în afara țării, a anunțat Iarmaliuc. Pentru NM, Nicolae Posturusu, avocatul lui Dodon, a spus că judecătorul nu i-a interzis clientului său să folosească telefonul mobil, menționând că procurorii „investighează trădare de patrie și tot ei caută un telefon”. 

Procurorul de caz Petru Iarmaliuc a spus că astăzi a fost examinat demersul de prelungire a măsurii preventive pe un termen de 30 de zile în privința fostului șef de stat.

Iarmaliuc a menționat că s-au prezentat probe care demonstrează că „comportamentul învinuitului nu corespunde realității conform celor declarate în anumite ședințe de judecată”.

„S-au prezentat probe care demonstrează că în perioada cât se afla în arest la domiciliu, deși el susținea că a folosit un telefon simplu cu taste și nu un telefon performant, în realitate probele au demonstrat că s-a folosit de mijloace tehnice care permiteau să comunice prin rețelele de comunicare, și anume Telegram, și să interacționeze cu alte persoane pe cauza penală”, a precizat Iarmaliuc.

Procurorul a spus că Dodon s-a folosit de un telefon mobil de model iPhone 13 Pro Max începând cu ziua de 26 mai până la data de 10 iunie curent.

Mai târziu, potrivit lui Iarmaliuc, numărul de telefon pe care-l avea Dodon a fost introdus în alt aparat, iar acel telefon a fost transmis altei persoane.

„Persoana respectivă nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. Urmează să stabilim cum a ajuns acel telefon de la Igor Dodon la cealaltă persoană pentru a arăta comportamentul vădit al învinuitului orientat spre a distruge probele și a crea impedimente la efectuarea urmăririi penale”, a conchis Iarmaliuc.

NM a solicitat o reacție din partea avocatului lui Dodon, Nicolae Posturusu, cu privire la declarațiile procurorului de caz.

„De ce eu să comentez ce a visat procurorul? Judecătorul nu i-a interzis domnului Igor Dodon să folosească telefonul mobil. (…) Poate domnul procuror vrea iPhone”, a spus avocatul lui Dodon pentru NM.

Solicitat să comenteze declarația lui Iarmaliuc precum că iPhone-ul deținut anterior de Igor Dodon s-ar afla peste hotarele țării, Nicolae Posturusu a declarat: „Ei investighează trădare de patrie și tot ei caută un telefon. 54 de procurori sunt un căutarea unui telefon peste hotarele țării. Ei ar trebui să caute dovezi, ce are telefonul cu finanțarea și cu trădarea? (…) Telefonul poate fi înstrăinat, schimbat”, a conchis avocatului lui Igor Dodon.

UPDATE: Petru Iarmaliuc a menționat că informația precum că cazul lui Igor Dodon este investigat de zeci de procurori este eronată. El a precizat că doar 4 procurori se ocupă de dosar, dar aceștia cooperează cu anchetatorii, cu angajații Centrului Național Anticorupție și SIS.

De menționat că astăzi, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, decid dacă se va prelungi mandatul de arest a lui Igor Dodon.

***

Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: