Ignatiev, despre relația Chișinău-Tiraspol: Trebuie să ne dispersăm ca Cehia și Slovacia
Full Article 2 minutes read

Ignatiev, despre relația Chișinău-Tiraspol: Trebuie să ne dispersăm ca Cehia și Slovacia

Așa numitul ministru al Afacerilor Externe, Vitali Ignatiev, a declarat că Moldova și Transnistria trebuie să încheie un acord de pace cuprinzător, care să garanteze neagresiunea reciprocă. Oficialul de la Tiraspol a declarat pentru Interfax că exclude posibilitatea integrării regiunii transnistrene în Moldova. Mai mult consideră că „trebuie să ne dispersăm pașnic, la fel ca Cehia și Slovacia”.

Acesta a mai declarat că „războiul absolut contraproductiv” purtat de autoritățile moldovenești împotriva istoriei și a bunului simț, precum și cursul pe care l-au ales pentru apropierea de UE și NATO, este dovada că Moldova și Transnistria au drumuri diferite.

Cred că astăzi ne aflăm într-o situație în care conducerea Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, să conștientizeze aceste realități, să ne așezăm la masa de negocieri cu conducerea Transnistriei și să semneze un tratat final de pace cuprinzător, în care neagresiunea reciprocă este garantată. Eu cred că geografia este destinul, trebuie să trăim în pace, așa că trebuie să fim de acord și să ne dispersăm pașnic, ca Cehia și Slovacia”, a spus Vitali Ignatiev.

Șeful MAE a remarcat că, de facto, Moldova a creat temeiul legal pentru existența Transnistriei, iar punctul de neîntoarcere a fost trecut la 17 septembrie 2006, când cei din regiunea transnistreană au votat la referendum construirea unui stat independent.

Fiind întrebat despre o eventuală aderare a Transnistriei la Federația Rusă, Ignatiev a refuzat să ofere un răspuns direct.

Pentru a nu da naștere la nicio insinuare, vom împărtăși planurile noastre cu colegii noștri ruși în mod non-public deocamdată”, a conchis Ignatiev.

Amintim că pe 4 martie, Tiraspolul s-a adresat către ONU, OSCE și alți observatori și intermediari din procesul de negocieri, cu rugămintea de a recunoaște independența Transnistriei și de a crea cu regiunea relații diplomatice. Solicitarea vine după ce autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Biroul Politici de Reintegrare a luat act de declarațiile Tiraspolului și a menționat că regiunea transnistreană este un beneficiar direct al multiplelor facilități și programe de asistență oferite de Uniunea Europeană. Totodată, Chișinăul rămâne în continuare deschis pentru un dialog constructiv în toate formatele de negocieri existente.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: