Ignatiev: Transnistria își dorește independența și alipirea la Rusia. Reacția Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Ignatiev: Transnistria își dorește independența și alipirea la Rusia. Reacția Chișinăului

Transnistria intenționează să își obțină independența, cu alipirea ulterioară la Rusia. Declarația a fost făcută de către reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” Vitalii Ignatiev, care a invocat rezultatele referendumului din 2006, într-un interviu pentru RIA Novosti.

Vectorul Transnistriei pe durata tuturor acestor ani de existență a republicii rămâne neschimbat – fapt întărit în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este clar indicat: independența cu alipierea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate”, a spus Ignatiev.

Oficialul nerecunoscut de la Tiraspol a precizat: „Transnistria nu va adopta nicio decizie în detrimentul populației de 500 000 de locuitori ai țării, va acționa pragmatic și onest”.

Reacția Biroului de reintegrare

Contactați de NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au subliniat că „legalitatea, veridicitatea și credibilitatea rezultatelor plebiscitelor poate fi asigurată în condițiile respectării cerințelor dreptului internațional și ale legislației naționale în vigoare, parcurgerii unei perioade de tranziție prin valorile democratice și promovarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea plenară a libertății de exprimare, excluderea integrală a cenzurii informaționale și a impunerii unui pol-monopol de opinie ș.a.m.d”.

Astfel, Chișinăul pledează pentru reîntregirea țării, acesta fiind principalul scop al negocierilor.


Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin ferm formula de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor ei internațional recunoscute. Reintegrarea țării și reconstituirea spațiilor naționale unice între cele două maluri ale Nistrului este obiectivul primordial al negocierilor privind reglementarea transnistreană”.

Biroul politici de reintegrare


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: