Ignatiev: Transnistria își dorește independența și alipirea la Rusia. Reacția Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Ignatiev: Transnistria își dorește independența și alipirea la Rusia. Reacția Chișinăului

Transnistria intenționează să își obțină independența, cu alipirea ulterioară la Rusia. Declarația a fost făcută de către reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” Vitalii Ignatiev, care a invocat rezultatele referendumului din 2006, într-un interviu pentru RIA Novosti.

Vectorul Transnistriei pe durata tuturor acestor ani de existență a republicii rămâne neschimbat – fapt întărit în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde este clar indicat: independența cu alipierea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate”, a spus Ignatiev.

Oficialul nerecunoscut de la Tiraspol a precizat: „Transnistria nu va adopta nicio decizie în detrimentul populației de 500 000 de locuitori ai țării, va acționa pragmatic și onest”.

Reacția Biroului de reintegrare

Contactați de NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au subliniat că „legalitatea, veridicitatea și credibilitatea rezultatelor plebiscitelor poate fi asigurată în condițiile respectării cerințelor dreptului internațional și ale legislației naționale în vigoare, parcurgerii unei perioade de tranziție prin valorile democratice și promovarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea plenară a libertății de exprimare, excluderea integrală a cenzurii informaționale și a impunerii unui pol-monopol de opinie ș.a.m.d”.

Astfel, Chișinăul pledează pentru reîntregirea țării, acesta fiind principalul scop al negocierilor.


Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin ferm formula de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor ei internațional recunoscute. Reintegrarea țării și reconstituirea spațiilor naționale unice între cele două maluri ale Nistrului este obiectivul primordial al negocierilor privind reglementarea transnistreană”.

Biroul politici de reintegrare


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: