Igor Dodon acuză guvernarea că ar sta în spatele descinderilor din Găgăuzia. Reacția PAS – „Aberații!”
Full Article 4 minutes read

Igor Dodon acuză guvernarea că ar sta în spatele descinderilor din Găgăuzia. Reacția PAS – „Aberații!”

Fostul președinte al Moldovei Igor Dodon a venit cu o reacție la descinderile care au loc în aceste momente la Comisia Electorală din Găgăuzia. Liderul Socialiștilor din Moldova acuză guvernarea și președinta Maia Sandu că ar sta în spatele perchezițiilor pe care le califică drept „ilegale”. Partidul de guvernământ respinge acuzațiile fostului președinte drept „aberații”.

„Ceea se întâmplă acum în CEC a Găgăuziei, unde, la indicațiile conducerii Republicii Moldova, angajați ai Centrului Anticorupție au făcut percheziții – un arbitrar deplin. Ei sechestrează actele electorale pentru a împiedica aprobarea acestora de către Judecătoria Comrat. Înțelegând că nu vor putea face presiuni asupra judecătorilor să nu recunoască alegerile, actuala guvernare s-a decis asupra acestor acțiuni ilegale, care confirmă că președintele Maia Sandu și partidul de guvernământ, al cărui rating este în scădere, sunt pregătiți pentru orice infracțiuni să ca rămână la putere”, a spus Dodon.

Dodon a precizat că PSRM va veni, în scurt timp, cu o poziție oficială cu privire la descinderile din Găgăuzia.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a calificat declarațiile lui Dodon drept „aberații”. Partidul de guvernământ susține că „organele de drept trebuie să își facă treaba”.

„PAS se va expune pe rezultatul şi legitmitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații de fraudă si corupție semnalate de autorități și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor”, a conchis Vlas.

De menționat că oamenii legii au descins cu percheziții în seara zilei de azi în dosarul coruperii alegătorilor din Găgăuzia. CNA a anunțat că ridică listele alegătorilor care au votat pentru bașcanul Găgăuziei de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora. Între timp, Adunarea Populară a Găgăuziei a anunțat că se întrunește într-o ședință specială, pentru a lua „decizii speciale”, iar simpatizanții lui Șor au ieșit în stradă. Aceștia scandează lozinci antiguvernamentale în fața sediului CEC din Comrat și cer oamenilor legii să pună capăt descinderilor.

Precizăm, în acest context, că CEC a Republicii Moldova a anunțat astăzi că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia. Opt candidați la funcția de bașcan au primit, astfel, donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în valoare de aproape 1,5 milioane lei. Cele mai multe donații, adică aproape jumătate de milion de lei, a ajuns în contul Evgheniei Guțul, iar alte peste 440 de mii – pe contul lui Victor Petrov. Potrivit CEC, fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală, riscă să fie amendați.

Amintim că oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan. Mai târziu, Poliția a publicat probe video și audio care să demonstreze coruperea alegătorilor din autonomiei. Șor a negat, însă, acuzațiile și a calificat probele audio și video prezentate de procurori ca fiind „trucate”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: