Igor Dodon: Atâta timp cât suntem noi responsabili de situație, întârzieri la pensii și salarii nu vor fi
Full Article 2 minutes read

Igor Dodon: Atâta timp cât suntem noi responsabili de situație, întârzieri la pensii și salarii nu vor fi

În cadrul lunii decembrie, precum și la începutul anului viitor, nu vor fi întârzieri la plata pensiilor și a salariilor. Asigurările vin din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Declarația a fost făcută în urma ședinței cu premierul Ion Chicu și președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi, din 14 decembrie.

Președintele Igor Dodon susține că încasările veniturilor la bugetul de stat au crescut față de anul trecut.

„Am făcut o analiză a încasărilor de venituri la bugetul de stat. În pofida faptului că suntem într-un an foarte dificil, avem scăderi la PIB, importuri și exporturi, în urma secetei, totuși, în luna decembrie, la situația de astăzi, comparativ cu anul trecut, suntem  în creștere cu 7,8% la Serviciul Fiscal și în creștere cu 12,8% la Serviciul Vamal”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a precizat că aceste creșteri se explică prin „administrarea fiscală și vamală foarte dură, precum și profesionalismul reprezentanților Ministerului Finanțelor”.

„Nu există nicio întârziere la achitarea plăților curente, am văzut unele declarații ale unor politicieni, referitor la salarii și pensii. Vreau să confirm și să asigur că, pe parcursul acestei luni și guvernul spune că și la începutul anului viitor, luna viitoare, atâta timp cât noi suntem responsabili de situația în țară, salariile și pensiile se achită la timp și nu vor fi niciun fel de întârzieri”, a conchis Dodon.

***

Reacția vine după ce, în ajun, vicepreședinte parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a scris pe pagina sa de Facebook că ar exista riscul ca salariile și pensiile pentru decembrie – ianuarie să fie achitate cu întârziere. Acest lucru s-ar datora faptului că guvernul nu a reușit să semneze un acord cu Fondul Monetar Internațional.

„Guvernul a preconizat inițial că anul curent Moldova va primi prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Aloarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 mlrd. lei. Deja este evident că acești bani nu vor ajunge în anul curent la noi în țară, înrucât nu va fi semnat niciun acord cu FMI”, a scris Slusari și a precizat că, lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de, aproximativ, 3,5 miliarde de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: