Dosarul interceptărilor. Polițiști, procurori și judecători, cercetați penal pentru încălcarea procedurilor
Full Article 2 minutes read

Dosarul interceptărilor. Polițiști, procurori și judecători, cercetați penal pentru încălcarea procedurilor

Patru colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, trei procurori și patru judecători sunt cercetați penal în dosarul privind interceptările ilegale. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon astăzi, 4 decembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului a cerut să fie informat, o data la fiecare 3 luni, despre eventualele noi interceptări. 

„Au fos inițiate doasare penale pe numele a patru colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, trei procurori și patru judecători. Aceste persoane și-au permis punerea la interceptare a unor persoane cu încălcarea procedurilor”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, marea majoritatea a interceptărilor din ultimul an și jumătate au fost inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, în special în perioada campaniei electorale.

„Ca să fie foarte clar: sunt câteva organe care pot să inițieze interceptări: SIS, MAI, ș.a. Marea majoritatea a interceptărilor din ultimul un an și jumătate au fost inițiate de MAI. În 2018 – au fost 10 mii, în anul curent 3300”, a precizat președintele.

Președintele a amintit că fiecare cetățean are dreptul să solicite de la Procuratura Generală informația dacă a fost sau nu interceptat. Mai mult, potrivit legii, organele de anchetă sunt obligate, la finalul unei eventuale proceduri de interceptare, să informeze în scris, persoana că a fost interceptată și să precizeze perioada, precum și dacă s-au adeverit sau nu bănuielile care au dus la procesura în cauză.

„A primit cineva? Nu a primit absolut nimeni. Am solicitat de la procurorul general să îmi dea, timp de 2 saptămâni, numărul total de numere de telefon care au fost interceptate timp de 5 ani și dacă au fost sau nu informate persoanele dacă au fost interceptate. O dată în trei luni vom urmări cine a fost interceptat și din ce motiv, ce dosare”, a precizat Igor Dodon.

Amintim că, pe 22 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Chiril Moțpan a înmânat jurnaliștilor o parte a listei cu persoane care ar fi fost monitorizate în secret începând cu anul 2016. Printre aceștia erau activiști civici, reprezentanți ai presei, oameni de afaceri și pedagogi.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: