Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale
Full Article 4 minutes read

Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale

Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut pe 8 februarie o întrevedere cu omologul său suedez, Andreas Norlén, dar și cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Șeful legislativului de la Chișinău, alături de un grup de deputați, este într-o vizită oficială în Regatul Suedia.

Igor Grosu i-a mulțumit omologului său pentru participarea sa în primăvara anului trecut la reuniunea Președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice (NB8). Acea vizită, alături de alți șapte președinți de Parlamente, „ne-a încurajat să fim și mai determinați” în proiectul nostru de țară – integrarea în Uniunea Europeană.

Oficialii au  vorbit despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova având un război la câțiva kilometri și consecințele dramatice asupra țării noastre, despre prioritățile noastre parlamentare, dar și despre agenda președinției suedeze a Consiliului UE (ianuarie-iunie 2023).

În context, preșidintele Parlamentului Republicii Moldova apreciat contribuția guvernului suedez în valoare de circa 14 milioane de euro anunțate ca angajament în cadrul Platformei de sprijin a Republicii Moldova de la Paris.

„Totodată, am primit asigurări că în caz de necesitate, Suedia va fi alături de cetățenii Republicii Moldova. De-a lungul anilor, Guvernul de la Stockholm a investit în proiecte importante în domeniul IT, cum ar fi Centru de Excelență în domeniul TIC «Tekwill», inclusiv sistemul e-Parlament datorită căruia deputații votează electronic, în domeniul medicinii și, nu în ultimul rând, în realizarea brandului de țară în domeniul vitivinicol. Suedia fiind alături de noi atunci când Republica Moldova a primit embargo din partea Federației Ruse, iar datorită sprijinului suedez acum vinurile noastre au ajuns să concureze pe cele mai importante pieți din lume”, a scris Igor Grosu pe facebook.

Un alt subiect important pentru diplomația parlamentară pe care l-au abordat a fost de a crea grupul parlamentar de prietenie moldo-suedez. Delegația Republicii Moldova a primit asigurări că Parlamentul Suediei va continua suportul politic pentru agenda noastră europeană, în special pe durata președinției suedeze a Consiliului UE și că va fi ghidată cu expertiză în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și mersul reformelor din țara noastră.

Tot astăzi, Igor Grosu a avut o întrevedere oficială cu Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, în cadrul căreia au trecut în revistă starea relațiilor bilaterale dintre țările noastre. Totodată, am discutat despre intensificarea cooperării economice și comerciale dintre țările noastre. Ne dorim ca un număr cât mai mare de produse moldovenești să ajungă în Suedia și să avem cât mai mulți investitori suedezi în Republica Moldova.

„Un punct aparte a discuțiilor ține de agenda noastră de reforme și prioritățile guvernării pentru anii următori. Pentru anul 2023, ne-am propus să revenim la creștere economică și să susținem mediul de afaceri. O altă prioritate o reprezintă dezvoltarea producerii energiei din surse regenerabile. Suntem interesați de experiența Suediei în realizarea proiectelor de generare a energiei verzi”, a precizat Igor Grosu.

Șeful legislativului de la Chișinău i-a dat asigurări Prim-ministrului suedez că Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova sunt angajați plenar pentru dezvoltarea economică a țării și în a crea condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor,

La final, Grosu și-a exprimat recunoștința pentru suportul generos pe care țara sa l-a oferit Republicii Moldova de-a lungul ultimilor ani.

„Guvernul Suediei a sprijinit și dezvoltat mereu proiecte importante de dezvoltare a industriilor creatoare, vitivincole, turism, dar și în domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri, dezvoltării locale și consolidării instituțiilor democratice din Republica Moldova”, a adăugat el.

Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale  Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale Igor Grosu a discutat cu omologul său și prim-ministrul suedez despre intensificarea cooperării economice și comerciale


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: