Igor Grosu, la Adunarea Parlamentară Euronest: „Ne propunem până la sfârșitul acestui an să începem negocierile de aderare la UE”
Full Article 4 minutes read

Igor Grosu, la Adunarea Parlamentară Euronest: „Ne propunem până la sfârșitul acestui an să începem negocierile de aderare la UE”

Cea de-a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), găzduită, în premieră, de Parlamentul Republicii Moldova, a fost astăzi inaugurată, în prezența șefului legislativului, Igor Grosu, și a Președintei țării, Maia Sandu.

În discursul rostit, Președintele Parlamentului a menționat că evenimentul este o oportunitate pentru țara noastră de a face bilanțul progresului înregistrat și de a consolida alegerea noastră europeană. Potrivit șefului legislativului, Parteneriatul Estic a deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni.

„Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără vize, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene”, a spus Igor Grosu.

În mesajul său, oficialul a subliniat că obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE de către Republica Moldova și Ucraina, recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, precum și impactul multidimensional al războiului din Ucraina impun ajustarea parteneriatului la noile realități. Totodată, Președintele Parlamentului s-a referit la eforturile întreprinse de autorități după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

„S-a produs un moment istoric, un pas crucial în drumul nostru către UE. Știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem, în primul rând, pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar suntem mai determinați ca niciodată să ajungem parte a marii familii europene. În acest sens, trebuie să folosim orice posibilitate ca să învățăm, să evoluăm, să ne schimbăm”, a adăugat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Șeful legislativului a afirmat că Republica Moldova simte că, în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri să treacă de toate impedimentele, iar țara noastră le este recunoascătoare tuturor pentru solidaritatea și sprijinul acordat moldovenilor.

„Astăzi, adunați aici, suntem uniți în viziunea noastră comună a unei Europe pașnice, stabile, prospere și democratice. Recunoaștem că, pentru a ajunge la această viziune, este nevoie de un angajament înnoit pentru aprofundarea cooperării și a integrării între Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic, într-un context geopolitic care prezintă probleme fără precedent. Suntem astăzi aici, pentru că împărtășim aceleași valori esențiale – respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, precum și angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea”, a declarat Președinta țării, Maia Sandu.

„Vă asigur că Parlamentul European rămâne angajat în susținerea Parteneriatului Estic. Suntem gata să vă sprijinim în legătură cu aspirațiile voastre în raport cu Uniunea Europeană. Avem loc de mai bine, avem multe de oferit în ceea ce privește susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept”, a menționat Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în mesajul video adresat.

Și copreședinții AP Euronest, Ina Coșeru și Andrius Kubilius, s-au adresat participanților cu mesaje de salut. Cei doi copreședinți vor susține mâine un briefing de presă, la încheierea lucrărilor sesiunii Euronest.

Pe parcursul zilei, parlamentari din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European vor discuta rapoartele comisiilor privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: