IGP: Cheltuielile pentru alertele false cu bombă se ridică la peste 2,26 mln de lei
Full Article 2 minutes read

IGP: Cheltuielile pentru alertele false cu bombă se ridică la peste 2,26 mln de lei

De la începutul anului, în Republica Moldova au parvenit 148 de alerte false cu bombă. Pentru verificarea informațiilor au fost cheltuite peste 2,26 mln lei. Datele au fost prezentate pe 29 august de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu.

Majoritatea alertelor false au avut loc pe parcursul lunii precedente. Astfel, dacă în perioada ianuarie-iunie, au fost înregistrate 24 de alerte, în perioada iulie-august, numărul acestora a ajuns la 124.

Șeful IGP a precizat că alertele cu bombă se împart în două aspecte: care au fost declanșate/anunțate prin intermediul 112 și cele raportate prin intermediul adreselor electronice.

„Au fost antrenați pentru documentarea și verificarea cazurilor peste 3200 de angajați ai poliției și peste 1100 unități de transport. În total au fost vizate peste 880 de bunuri imobile. Ca prejudiciu provocat, și mă refer doar la poliție, pentru că există și alte instituții implicate din MAI și din afara acestuia (…) se ridică la peste 2,26 mln lei”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Amintim că Procuratura Generală (PG) a anunțat pe 25 august despre pornirea urmăririi penale pentru acte de terorist. De asemenea, Ministerul de Interne a propus înăsprirea sancțiunilor pentru alertele false cu bombă. Potrivit  notei informative a MAI, dacă până în prezent anunțul cu bombă era pedepsit cu până la 2 ani de închisoare, propunerea de modificare a Codului Penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: