IGP solicită convocarea Comisiei teritoriale din Orhei pentru a fi revizuită decizia cu privire la gestionarea pandemiei
Full Article 4 minutes read

IGP solicită convocarea Comisiei teritoriale din Orhei pentru a fi revizuită decizia cu privire la gestionarea pandemiei

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunță că investighează legalitatea acțiunilor Consiliului raional și a Primăriei municipiului Orhei, în legătură cu ultima decizie a Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP). Astfel, IGP declară că a efectuat o vizită de monitorizare în teritoriu unde a constatat că majoritatea instituțiilor de învățământ din raion activează cu prezența fizică. Prin urmare, angajații IGP au solicitat convocarea repetată a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii.

Cei de la Inspectorat spun că administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei au emis o Hotărâre, prevederile căreia contravin celor indicate în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie.

Prin urmare, IGP anunță că a efectuat o vizită de monitorizare în teritoriu unde a constatat că din cele 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei, 45 activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea – în regim online. În același timp, în municipiul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică.

„Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor, a profesorilor, dar și întreaga comunitate”, comunică cei de la IGP

Pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei, angajații IGP au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii.

Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, potrivit IGP, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice.

În același timp, reprezentanții Inspectoratului anunță că materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție pentru examinarea și adoptarea unei decizii.

***

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a luat decizia ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, autoritățile locale au declarat că vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea regulilor anti-pandemice.

Autoritățile din Orhei au anunțat că vor lua propriile decizii cu privire la funcționarea instituțiilor publice din regiune, în contextul pandemiei de coronavirus, până când va exista un act oficial din partea Guvernului, prin care hotărârile vor fi declarate nule. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului Raional Orhei Dinu Țurcanu, pe 24 ianuarie.

În contextul deciziilor aprobate de către CTESP din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova a declarat că deciziile Comisiei sunt nule, iar derogarea de la deciziile CNESP sunt o încălcare a legii. Prin urmare, Guvernul a anunțat că a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de Comisia Teritorială.

Și Poliția Republicii Moldova a reacționat și a făcut un apel la cetățeni „să nu se lase duși în eroare” de către reprezentanții autorităților publice locale care „promovează propriile interese”. La fel, oamenii legii au atenționat că nerespectarea măsurilor obligatorii ale CNESP vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a spus ministra. În context, ministra a precizat că hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publice  sunt obligatorii pentru Comisia raionului Orhei.

Amintim că pe 20 ianuarie, CNESP a aprobat noi restricții din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri cu Covid. Printre acestea se numără trecerea studiilor în regim online și obligativitatea prezentării Certificatului Covid în majoritatea spațiilor închise. Excepție fac magazinele, farmaciile, stațiile PECO ș.a.

Măsurile au intrat în vigoare pe 22 ianuarie și sunt valabile până pe 20 februarie.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: