Împrumut de 15 milioane de dolari de la Banca Mondială. Banii vor fi utilizați pentru susținerea modernizării sistemului de siguranță alimentară
Full Article 2 minutes read

Împrumut de 15 milioane de dolari de la Banca Mondială. Banii vor fi utilizați pentru susținerea modernizării sistemului de siguranță alimentară

Banca Mondială (BM) acordă un împrumut de 15 milioane de dolari pentru susținerea modernizării sistemului de siguranță alimentară din Republica Moldova. Suma oferită pentru a treia finanțare adițională în cadrul Proiectului agricultura competitivă în Moldova a fost aprobată de Consiliul directorilor executivi al BM.

Într-un comunicat de presă remis de Oficiul BM în Moldova se menționează că economia predominant agricolă a Moldovei depinde substanțial de producția agricolă și prelucrarea produselor agricole în regiunea Europa și Asia Centrală. Ținând cont de importanța sectorului, sistemele de control al calității și siguranței alimentelor, conforme standardelor UE, sunt esențiale pentru creșterea continuă a sectorului, exporturi, sănătatea publică și protecția mediului.

Anna Akhalkatsi, manager pentru Moldova, Banca Mondială, a menționat că metodele și tendințele actuale de eliminare a deșeurilor de origine animală în Moldova nu sunt conforme celor mai bune practici internaționale și, astfel, se soldează cu riscuri majore pentru sănătate și mediu. „Sperăm că această finanțare adițională va stimula creșterea activității economice în sectorul agro-alimentar, deoarece îmbunătățirile în sistemul de siguranță a alimentelor vor amplifica perspectivele pentru producția sporită și diversificată pe piețele interne și pe piețele de export de produse lactate, carne și produse derivate”, a mai spus Anna Akhalkatsi.

Suplimentar atenuării consecințelor crizei COVID-19 prin intermediul contribuțiilor la recuperarea economică și rezistența mai amplă a sectorului agro-alimentar, a treia finanțare adițională va ajuta Moldova să contribuie la reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și stabilirea mai multor vectori pentru atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea generării și emisiilor gazelor cu efect de seră.

De la aprobarea sa în 2012, PACM și finanțările adiționale aferente au consolidat eforturile țării privind competitivitatea exporturilor, atragerea investițiilor și sporirea accesului la piețe de export al produselor alimentare premium, se spune în comunicat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: