În 2023 benzina se poate scumpi cu cel puțin un leu. Care este motivul
Full Article 3 minutes read

În 2023 benzina se poate scumpi cu cel puțin un leu. Care este motivul

Începând cu 1 ianuarie, prețul pentru benzină se va majora în Republica Moldova. Scumpirile vin în contextul creșterii accizului și marjei companiilor de combustibili. NM explică cum va afecta acest lucru prețul final al combustibilului pentru consumatori. 

Cât de mult vor crește prețurile carburanților în 2023?

De la 1 ianuarie 2023, în Moldova vor crește accizele la benzină și motorină. Pentru benzină – de la 7082 la 7719 lei pe tonă, sau de la 5,39 la 5,85 lei / litru, pentru motorină – de la 2980 la 3248 lei pe tonă, sau de la 2,52 la 2,75 lei / litru. Majorarea este prevăzută în versiunea actuală a Codului Fiscal al Republicii Moldova.

De asemenea, în prima jumătate a anului 2023, marja companiilor de carburanți stabilită de ANRE ar putea crește. Pe 16 decembrie, agenția plănuiește să majoreze marja fixă ​​pentru principalele tipuri de combustibil – de la 2,62 la 2,91 lei pe litru. De menționat că marja actuală a fost stabilită de ANRE la jumătatea anului 2021 și nu s-a modificat de atunci.

Potrivit calculelor NM, creșterea planificată a accizelor și a marjelor va duce la creșterea costului unui litru de benzină cu 93 de bani și al motorinei cu 62 de bani.

Cum se stabilește prețul

În Moldova, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, prețurile combustibililor nu sunt determinate de piață. Prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru benzina A-95 și motorina convențională sunt stabilite zilnic de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pe baza formulei:

(PL * CV) / K + MC + AC + TVA = PC

unde:
● PL este valoarea medie a cotației Platts (o agenție de presă americană specializată în publicarea cotațiilor de preț pentru petrol și produse petroliere) pentru un anumit tip de combustibil în ultimele 14 zile ($ pe tonă);
● CV — cursul mediu de schimb în lei față de dolari pentru ultimele 14 zile;
● K – densitatea medie a benzinei 1319 litri/tonă sau motorină 845 kg/m3 sau 1183 litri/tonă;
● MC – marja comerciala, stabilita de ANRE la fiecare sase luni;
● AC — accize pe litru de combustibil;
● TVA – TVA (20%);
● PC este prețul maxim de vânzare cu amănuntul pentru benzină.

Doar cursul de schimb dolar la leu și cotațiile Platts se schimbă zilnic în formulă, care depind de prețurile mondiale la produsele petroliere. Cuantumul accizei se poate modifica o dată pe an, iar marja companiilor de carburanți, care trebuie să acopere toate costurile și să includă profitul, trebuie revizuită de ANRE o dată la șase luni. Atunci când alte componente ale formulei se modifică, se modifică și valoarea finală a TVA-ului.

În 2023, accizele la benzină și motorină vor crește în Moldova. Cum va afecta acest lucru prețul (INFOGRAFIE)

În 2023, accizele la benzină și motorină vor crește în Moldova. Cum va afecta acest lucru prețul (INFOGRAFIE)


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: