Ceban: din cauza datoriilor, mai multe companii refuză să livreze produse medicale către spitale. Reacția Ministerului Sănătății
Full Article 2 minutes read

Ceban: din cauza datoriilor, mai multe companii refuză să livreze produse medicale către spitale. Reacția Ministerului Sănătății

În urma creșterii numărului de cazuri de infectări cu Covid-19 în capitală, primarul general Ion Ceban solicită activarea Spitalului clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”. Astfel, potrivit edilului, vor fi disponibile încă 300 de paturi, inclusiv 16 la terapie intensivă. În același timp, edilul a declarat că s-au acumulat restanțe la plătițile pentru tratamentul pacienților internați, iar acest lucru ar putea provoca dificultăți în activitatea spitalelor. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Sănătății au confirmat existența problemei respective și au menționat că aceasta va fi discutată în cadrul unei comisii speciale.

„Statistica ne arată că din numărul total de cazuri, zilnic înregistrate, o treime sunt în Chișinău. Centrul Covid și Spitalul Clinic Municipal Ftiziopneumologie, cele două instituții municipale unde sunt internați pacienții cu Covid, sunt pline”, a declarat primarul, în cadrul ședinței Primăriei din 20 septembrie.

De asemenea, Ion Ceban a accentuat că Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a admis restanțe la plățile pentru tratamentul persoanelor infectate cu Covid încă din primăvara acestui an.

„În spitale s-au acumulat datorii către furnizorii de consumabile și medicamente, iar în unele cazuri companiile refuză să mai livreze către spitale produsele medicale conform contractului. Este o situație care poate duce la dificultăți serioase în activitatea spitalelor și tratarea pacienților. Din câte cunosc, situații similare, situații neclare cu aceste costuri restante pe caz de tratare Covid, sunt în toate spitalele la nivel național”, a spus edilul capitalei.

În acest context, Ion Ceban solicită Ministerului Sănătății și CNAM să demareze achitarea plăților restante către spitalele municipale și finanțarea ritmică curentă.

Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că această problemă va fi discutată într-o într-o ședință comună cu conducătorii spitalelor și reprezentanții CNAM.

„Urmare a gestionării ineficiente a fondurilor AOAM ca răspuns la pandemie, atât la nivel central, cât și la nivelul managementului de instituție medicală, s-au acumulat mai multe datorii pe parcursul primei jumătăți a anului 2021. Originea acestor datorii cronice înregistrate de unele spitale și soluțiile pentru rezolvarea lor, vor fi discutate într-o ședință comună cu conducătorii spitalelor și reprezentanții CNAM. Totodată, va fi analizată și situația din spitalele municipale”, au conchis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Precizăm că fondurile AOAM sunt fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: