UPDATE În centrul Chișinăului s-a desfășurat o acțiune de protest împotriva guvernării și a acțiunilor poliției în privința veteranilor
Full Article 4 minutes read

UPDATE În centrul Chișinăului s-a desfășurat o acțiune de protest împotriva guvernării și a acțiunilor poliției în privința veteranilor

Grupul de inițiativă „Forța Veteranilor” a organizat o acțiune de protest împotriva guvernării și a acțiunilor poliției în privința veteranilor, participanți la acțiunea de joi. Manifestația urma să se desfășoare în Piața Marii Adunări Naționale, însă demonstranții s-au adunat în fața clădirii parlamentului. Mai mulți politicieni au fost văzuți printre manifestanți. Deși organizatorii au anunțat că la acțiune vor participa 45 de persoane, în realitate, s-au adunat câteva sute de oameni.

(UPDATE 13:05) Mulțimea a început să se disperseze.

(UPDATE 12:55) Unul dintre manifestanți a anunțat că un nou protest va avea loc joi, 23 iulie, la ora 10. Aceștia nu exclud, însă, să organizeze o manifestație și marți, 21 iulie.

(UPDATE 12:30) Veteranii au dat citire unui proiect de rezoluție. Aceștia au cerut demisia președintelui, a guvernului și a speakerului parlamentului.

(UPDATE 12:22) Tamara Rotari, pedagog de meserie, a menționat că soțul său a luptat în conflictul de la Nistru.

„Dragi feciori, vă dorim acasă. Sunt pedagog și am sunat-o pe doamna Galina Dodon, mama lui Igor Dodon. Jos Dodon! O mamă ce și-a crescut un copil fără demnitate, fără respect. Este un criminal care încurajează polițiștii să agreseze veteranii”, a spus aceasta.

Veteranii scandează „demisia”, „jos cu bolșevicii”, „rușine” și „Dodon la pușcărie”. Câțiva dintre ei au solicitat scuze publice pentru felul cum au fost agresați de către poliție în timpul manifestației de joi.

„Avem doi camarazi care au ajuns în spital, unul și-a revenit din comă”, a declarat unul dintre manifestanți.

Unul dintre protestatarii care au fost agresați joi a ținut să spună câteva cuvinte în fața mulțimii.

„Pe 16 iulie am venit să ne cerem drepturile, dar ei, conducerea, împreună cu Dodon, Zinaida Grecianîi și Chicu, ne-au călcat în picioare. Numai împreună ne vom putea obține drepturile”, a menționat acesta.

Foștii combatanți au ținut un moment de reculegere pentru colegii lor de arme care au căzut pe câmpul de luptă.

La manifestație a venit și trupa „Geto-dacii” din Horești, Ialoveni, care a interpretat mai multe melodii patriotice.

Veteranii au mai multe revendicări, printre care  îndemnizații lunare de 3000 lei pentru părinții care și-au pierdut copii pe câmpul de luptă, precum și pentru văduve și copii orfani. Printre revendicări a fost și micșorarea vârstei de pensionare la 55 de ani, asigurare medicală gratuită pe viață, compensații și scutiri la plata serviciilor comunale și la transportul interurban, precum și tratament anual gratuit.

Printre participanții la manifestație au fost văzuți mai mulți politicieni, printre care deputata Inga Grigoriu de la Platforma DA și liderul formațiunii, Andrei Năstase.

Posted by Inga Grigoriu on Sunday, July 19, 2020

Și deputatul PAS Sergiu Litvinenco este printre manifestanți.

Posted by Sergiu Litvinenco on Sunday, July 19, 2020

La demonstrație participă și liderul Partidului Unității Naționale (PUN), deputatul neafiliat Octavian Țîcu.

PUN s-a alăturat protestului veteranilor📜

Posted by Octavian Ticu on Sunday, July 19, 2020

De asemenea, sunt prezenți liderul PL, Dorin Chirtoacă și președintele USB, Valeriu Munteanu, deputatul Platformei DA Iurie Reniță și fostul ministru al Transporturilor, Anatol Șalaru.

Posted by Anatol Salaru on Sunday, July 19, 2020

Posted by Valeriu Munteanu on Sunday, July 19, 2020

 

Amintim că, în cadrul protestului organizat de mișcarea „Forța Veteranilor” joi, 16 iulie, s-au produs altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii.

Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital. Intervenția polițiștilor a stârnit un val de critici în rândul politicienilor, dar și al reprezentanților societății civile, care au condamnat modul în care s-a intervenit.

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, 18 iulie, poliția anunță intentarea a trei procese penale și trei procese contravenționale ca urmare a protestelor organizate joi de veterani. Totodată, Inspectoratul General al Poliției precizează că „informațiile vehiculate precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: