În Chișinău va apărea o nouă Catedrală – a Mitropoliei Basarabiei. Ambasadorul României a vizitat șantierul
Full Article 3 minutes read

În Chișinău va apărea o nouă Catedrală – a Mitropoliei Basarabiei. Ambasadorul României a vizitat șantierul

După mai bine de două decenii, lucrările de construcție a  Catedralei Mitropolitane din Chișinău a Mitropoliei Basarabiei și Exarhatului Plaiurilor au fost reluate și se apropie de finalizare. Construcția se desfășoară pe teritoriul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din sectorul Buiucani.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, au inspectat pe 17 martie împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit șantierul de lucru al bisericii și au discutat cu Părintele paroh Petru Buburuz despre nevoile actuale ale lăcașului de cult, pentru finalizarea lucrărilor de construcție, amenajare a curții interioare și a Centrului Social din curtea bisericii.

Deoarece, parohia se confruntă cu dificultăți financiare în desfășurarea lucrărilor de construcție, Părintele paroh Petru Buburuz le-a solicitat oaspeților sprijinul pentru identificarea unor surse de finanțare pentru finalizarea picturii și a altor lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult.

La eveniment au mai participat Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, consilieri mitropolitani, și preotul slujitor al parohiei Părintele Dr. Viorel Cojocaru, singurul preot din Republica Moldova care slujește în limbajul mimico-gestual.

Părintele profesor a fost lăudat pentru activitatea sa frumoasă și bogată cu tinerii, promovând spiritualitatea românească și credința ortodoxă prin intermediul acestui limbaj special în rândul persoanelor cu deficiențe de auz.

În încheierea evenimentului, Înaltpreasfințitul Petru a mulțumit Excelenței Sale, domnului Cristian-Leon Țurcanu pentru implicarea și sprijinul constant al Ambasadei Române la Chișinău în susținerea misiunii sacramentale, sociale și culturale a Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia.

Amintim că, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

Deputatul PAS Virgiuliu Pâslariuc a declarat că oferirea aripei Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei „nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință”. Potrivit deputatului, Mitropolia avea nevoie de un spațiu. Totodată, parlamentarul a spus că partea română a dat asigurări că „va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat Pâslariuc.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale. Bibliotecarii spun că nu sunt de acord cu cedarea sediului Bibliotecii Mitropoliei Basarabiei. Dacă decizia va fi realizată în practică, susțin ei, „se va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: