În Găgăuzia a fost coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Câți oameni e necesar să voteze
Full Article 2 minutes read

În Găgăuzia a fost coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Câți oameni e necesar să voteze

Deputații din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei au coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Modificarea Codului Găgăuziei a fost adoptată în ședința extraordinară din 25 ianuarie. Decizia a fost susținută de 23 de aleși locali. 

Legislația actuală obligă ca cel puțin jumătate din alegători să participe la vot. Acum alegerile vor fi considerate valabile dacă în primul tur al scrutinului vor vota o treime din cetățeni.

Coborârea pragului electoral a fost singurul amendament din 36, pe care deputații l-au adoptat în a doua lectură. Celelalte 35 de modificări al Codului Găgăuziei au fost respinse.

Inițial, au fost votate toate împreună în prima lectură. Totodată, amendamentele au avut în vedere introducerea în Găgăuzia a unei „cerințe de reglementare” pentru funcțiile alese publice și introducerea unei proceduri de autodizolvare a Adunării Populare dacă organele de conducere ale Adunării Populare nu sunt alese în termen de 60 de zile de la începerea ședinței de fondare.

Amintim că alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 aprilie. Actuala bașcană, Irina Vlah, a ocupat această funcție două mandate la rând și, în consecință, nu va putea candida.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: