UPDATE Găgăuzia a anunțat că permite difuzarea celor 6 posturi TV, ale căror licență de emisie a fost suspendată. Apoi s-a răzgândit
Full Article 3 minutes read

UPDATE Găgăuzia a anunțat că permite difuzarea celor 6 posturi TV, ale căror licență de emisie a fost suspendată. Apoi s-a răzgândit

Autoritățile UTA Găgăuzia califică suspendarea licenței de emisie a celor șase posturi TV din Republica Moldova, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, drept o lovitură „enormă” asupra construirii democrației și statului de drept. Opinia a fost publicată pe 19 decembrie, din numele conducerii Adunării Populare a Găgăuziei și a comitetului executiv al autonomiei. Acestea au anunțat că cele 6 televiziuni își pot difuza în continuare conținutul pe teritoriul regiunii. Ulterior, fraza cu privire la autorizarea difuzării a fost înlăturată din comunicat.

„Considerăm că responsabilitatea politică pentru această decizie o poartă PAS și șefa statului Maia Sandu. Autoritățile recurg tot mai des la metode autoritare de conducere și uită că au venit la putere prin mijloace democratice și cu lozinci pro-europene. Locuitorii țării sunt privați de drept de alegere și li se impun informații unilaterale, protejându-se terenul informațional pentru posturile de televiziune loiale puterii”, se arată în declarație.

Comratul cere revizuirea deciziei privind suspendarea licenței de emisie în cazul celor șase posturi de televiziune și a anunțat că, în Găgăuzia, acestea își pot continua difuzarea în măsură deplină.

UPDATE (15:46) La scurt timp după publicare, declarația de presă a fost modificată, iar fraza cu privire la autorizarea difuzării în capacitate deplină pe teritoriul UTA Găgăuzia a celor 6 canale cu licența de emisie suspendată a fost înlăturată.

De asemenea, conducerea Găgăuziei a solicitat suspendarea regimului stării de urgență și cere ambasadorilor străini și organizațiilor internaționale din Republica Moldova să dea o apreciere acțiunilor CSE.

O opinie asemănătoare a exprimat, anterior, și bașcanul Găgăuziei Irina Vlah.

Suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune în Republica Moldova reprezintă o provocare serioasă pentru statul de drept, democrație, libertate de exprimare și pluralismul de opinii”, a menționat aceasta.

 

Amintim că șase posturi de televiziune din Republica Moldova vor rămâne fără licență de emisie pe perioada stării de urgență. O decizie în acest sens a fost luată de CSE, pe 16 decembrie. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Conducerea postului de televiziune TV6 consideră nejustificată decizia CSE. Aceasta a făcut apella comunitatea internațională. Mesaje similare au publicat Orhei TV și Primul în Moldova.

De aceeași părere este și conducerea RTR-Moldova, care a contestat decizia CSE și acuză autoritățile că, de fapt, „în spatele acestei decizii nu stau doar motivele politice, ci și cele de corupție”. Ce-i drept, emisiunile și serialele difuzate anterior de postul de televiziune RTR-Moldova, a cărui licență de emisie a fost suspendată pe durata stării de urgență, sunt difuzate în continuare. Acestea sunt transmise de postul de televiziune Cinema 1.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: