În ianuarie mai scump ca în decembrie. Produsele care s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului
Full Article 50 second read

În ianuarie mai scump ca în decembrie. Produsele care s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului

Prețurile medii de consum în ianuarie 2023 au crescut cu circa 0,5% față de decembrie 2022, informează Biroul Național de Statistică pe 10 ianuarie. 

Prețurile 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 au sporit cu 1,12%, creșteri accentuate fiind înregistrate la legume (+5,71%) și fructe (+2,84%).

Prețurile la 𝐦𝐚̆𝐫𝐟𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 s-a majorat cu 0,52%. Combustibilii și carburanții s-au majorat cu 1,10%, materialele de construcție – cu 0,65% și confecțiile – cu 0,16%.

Prețurile la 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 s-au diminuat cu 0,69%, în special pe seama reducerii tarifelor pentru serviciile de furnizare a energiei electrice cu 33,55%.

Prețurile medii de consum în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,3%, inclusiv la produse alimentare cu 28,6%, mărfuri nealimentare cu 18,4% și servicii prestate populaţiei cu 38,9%.

Rata inflației în unele țări din regiune, în ianuarie 2023 față de decembrie 2022:

În ianuarie mai scump ca în decembrie. Produsele care s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului

statistica.gov.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: