În Letonia a fost reintrodus serviciul militar obligatoriu, după 19 ani
Full Article 2 minutes read

În Letonia a fost reintrodus serviciul militar obligatoriu, după 19 ani

Parlamentul leton a votat miercuri reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii eligibili, începând de anul viitor, invocând riscuri pentru securitatea regională, în contextul războiului lansat de Rusia contra ţării vecine Ucraina, scrie AFP, citat de Agerpres.

Serviciul militar va fi obligatoriu pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani.

Serviciul de apărare a statului este răspunsul nostru la noua ameninţare geopolitică. De la invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, noi nu putem asigura protecţia Letoniei decât prin soluţii defensive complexe, care includ nu doar sisteme de arme, dar şi pregătirea unei mari părţi a societăţii pentru o acţiune militară”, a declarat ministrul leton al Apărării, Inara Murniece, înaintea votului din Parlament.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie promulgată de către preşedintele Egils Levits.

Letonia eliminase serviciul militar obligatoriu după aderarea sa la NATO, în 2004.

Începând din 2007, armata letonă este alcătuită din militari de carieră şi din voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie part-time, la sfârşitul săptămânii.

Ţara baltică, cu o populaţie de sub 2 milioane de locuitori şi frontiere şi cu Rusia şi cu Belarus, nu se bazează în prezent decât pe 7.500 de militari şi membri ai Gărzii Naţionale, susţinuţi de 1.500 de soldaţi din alte state NATO.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: