În luna iunie, Republica Moldova va plăti mai puțin pentru gazul rusesc
Full Article 2 minutes read

În luna iunie, Republica Moldova va plăti mai puțin pentru gazul rusesc

În luna iunie, prețul de achiziție a gazelor rusești pentru Moldova va fi de 568,15 dolari pentru o mie de metri cubi. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz Vadim Ceban. El a ținut să adauge că întregul volum de gaz va fi trimis în Transnistria. 

„În luna iunie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom pentru Republica Moldova, ținând cont de puterea calorică, se va ridica la 568,15 dolari la mia de metri cubi. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus va fi direcționat către Transnistria”, a anunțat Vadim Ceban.

În luna mai, prețul gazului procurat de Moldovagaz de la Gazprom a constituit $660,76/1000 m3, cu 13 dolari mai mic față de luna aprilie.

Amintim că pe 31 mai, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. ANRE urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: