În Moldova a fost înregistrat primul caz de tetanos din ultimii 20 de ani: pacientul se află în stare extrem de gravă
Full Article 3 minutes read

În Moldova a fost înregistrat primul caz de tetanos din ultimii 20 de ani: pacientul se află în stare extrem de gravă

La Comrat a fost înregistrat primul caz de tetanos din ultimii 20 de ani. Boala ajunge în piele prin răni cauzate prin tăiere, sfâșiere, mușcături sau julituri. Pacientul, un bărbat de 72 de ani, a primit rana cu un ferăstrău circular în timp ce lucra în gospodărie. 

Potrivit Moldova 1, bărbatul a fost internat pe 22 octombrie cu o rană deschisă la picior şi după îngrijirile medicale, peste câteva zile a plecat acasă. În data de 28 octombrie, pacientul a apelat din nou la medici, de această dată fiind într-o stare gravă.

Fiica bărbatului acuză medicii că nu ar fi fost atenţi şi nu au avut grijă de tatăl ei.

„Medicii i-au prelucrat rana foarte bine şi au cusut-o. Însă, este o greşeală enormă faptul că tatălui meu nu i-a fost administrat vaccinul contra tetanos şi nici nu i-au propus. Din câte cunoaştem, vaccinul trebuie primit în timp de 24 de ore însă el a fost chemat la vaccin abia după 48 de ore. Starea lui este foarte gravă, de cinci zile se află în secţia reanimare”, a spus fiica pacientului, Larisa Dermenji.

Sursa menționează că administraţia spitalului din Comrat nu a vrut să comenteze situaţia, menţionând că pacientului i-a fost acordată toată asistenţa necesară.

„Cazurile de tetanos sunt foarte rare, deoarece majoritatea oamenilor se vaccinează. În cazul pacientului pot spune că acesta a fost rănit şi aşa cum nu era vaccinat, s-a infectat. Asta ar fi una din cauze. Noi am acordat bărbatului toată asistenţa necesară”, a explicat directorul adjunct al Spitalului Comrat, Constantin Ianioglo.

Bărbatul primise ultimul vaccin la vârsta de 60 de ani. Administraţia Spitalului din Comrat spune că a pornit o anchetă internă pe marginea acestui caz.

***

Tetanosul este cauzat de o infecție cu bacteria Clostridium tetani. În general, bacteriile intră printr-o rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o plagă cauzată de un obiect contaminat. Bacteriile sunt întâlnite, de obicei, în sol, praf și bălegar. Bacteriile produc toxine care infectează contracțiile musculare. Boala nu se răspândește de la om la om.

Tetanosul este caracterizat prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Aproximativ 10% din cei infectați mor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: