În Moldova ar putea fi construită o nouă centrală electrică
Full Article 3 minutes read

În Moldova ar putea fi construită o nouă centrală electrică

O centrală electrică de echilibrare ar putea fi construită în Republica Moldova de proprietarii grupului Premier Energy, compania Emma Kapital din Cehia (prin Joseco Holgings Co. Limited din Cipru), scrie Mold-street.com.

Ca să putem avansa mai accelerat cu investiții în surse regenerabile, sistemul energetic are nevoie de centrale electrice de echilibrare. Investitorul din Cehia manifestă interes pentru construcția unei asemenea infrastructuri în Moldova”, a scris pe rețelele de socializare secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan.

De ce este necesară o astfel de centrală

Borosan a spus că de fapt a fost reconfirmată „susținerea pentru dezvoltarea acestui proiect care va oferi beneficii multiple pentru sistemul energetic”.

Investitorii în surse regenerabile de energie vor avea posibilitatea de echilibrare; vom putea integra mai multe surse regenerabile de energie; consumatorii vor fi alimentați continuu cu electricitate produsă la noi țară; vom atrage investiții private în sectorul energetic”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Energiei.

Potrivit sursei citate, despre acest proiect se discută deja mai mult timp, dar este prima dată când autorităţile anunţă că îl susţin. Anterior o astfel de centrală era planificată a fi construită din contul asistenţei americane.

Limitări legislative

În calea unui astfel de proiect, necesar pentru asigurarea securităţii energetice, există şi impedimente legislative – a menționat sursa.

Una dintre dificultățile obținerii autorizațiilor necesare construirii centralei de echilibrare este reprezentată de o limitare din legislația actuală, care stipulează că o astfel de investiție, dacă depășește capacitatea de 20 MW, are nevoie să fie aprobată printr-o hotărâre de guvern”, a declarat Tatiana Gotișan, Director reglementări, tarife și achiziții de energie în Premier Energy Distribution, relatează Energynomics.

Potrivit Tatianei Gotișan, Premier Energy a început să elaboreze studiul de fezabilitate și business planul pentru această investiție, însă așteaptă de la guvern „o serie de clarificări precum prețul energiei pentru stand-by sau tarifele pentru dispecerizare”.

Un alt impediment este reprezentat de necesitatea dezvoltării mecanismelor pentru funcționarea piețelor, având în vedere că deocamdată în țară nu există o piață de tranzacționare intra-day și nici o platformă piața ziua următoare și pentru piața de echilibrare”, a menţionat Gotișan.

Conform estimărilor Premier Energy, centrala de echilibrare ar urma să aibă o capacitate de 40-60 MW.

Premier Energy este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie din Republica Moldova şi are circa un milion de clienţi. Din august 2019, proprietar este Emma Capital, controlat de milionarul ceh Jiří Šmejc, prin firma Joseco Holgings Co Limited din Cipru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: