În Moldova au fost distruse aproape o sută de mii de doze de vaccin anti-Covid, donate anterior de Franța
Full Article 2 minutes read

În Moldova au fost distruse aproape o sută de mii de doze de vaccin anti-Covid, donate anterior de Franța

Ministerul Sănătății informează că, la 15 martie curent au fost înregistrate pierderi de vaccin prin expirarea a 96 480 de doze Spikevax, producător compania Moderna, recepționate în calitate de donație din partea Franței, la mijlocul lunii decembrie 2021. Lotul a fost recepționat cu un termen foarte mic de utilizare – de doar trei luni înainte de data expirării. Acestea sunt retrase din cabinetele de vaccinare și ulterior distruse, în conformitate cu procedurile stabilite.

„În același timp o serie de aspecte specifice legate de caracteristicile vaccinului Spikevax presupun anumite pierderi, și anume vaccinul este în flacoane multidoză și conține 10 doze pentru vaccinarea primară sau 20 de doze pentru booster. Acest fapt afectează din start asimilarea lui fără pierderi. Totodată, vaccinul dat se administrează în cel mult 19 ore de la deschiderea flaconului, ce limitează timpul său de utilizare”, explică Ministerul Sănătății..

Ministerul justifică neutilizarea vaccinului prin faptul că perioada preconizată pentru asimilarea vaccinului – ianuarie/februarie a coincis cu valul din iarnă de infectări cu COVID-19 care a încetinit ritmul de vaccinare.

„Menționăm că pierderile de vaccin sunt acceptate în toate programele de imunizare, în special în cadrul campaniilor de vaccinare. În toate țările au existat pierderi de vaccin care sunt considerate pierderi inevitabile. Cu referire la dozele expirate, acestea sunt retrase din cabinetele de vaccinare și ulterior distruse, în conformitate cu procedurile stabilite”, precizează Ministerul

Totodată, autoritățile din sănătate, dau a asigurări că în prezent, în Republica Moldova sunt suficiente doze de vaccin pentru continuarea campaniei de vaccinare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: