În Moldova, femeile trăiesc cu aproape un deceniu mai mult decât bărbații. Durata medie de viață
Full Article 2 minutes read

În Moldova, femeile trăiesc cu aproape un deceniu mai mult decât bărbații. Durata medie de viață

Femeile trăiesc cu aproape nouă ani mai mult decât bărbații – 75,7 ani comparativ cu 67,1 ani. Totodată, durata vieții în Moldova pentru anul 2022 este în creștere – cu 2,4 ani comparativ cu anul precedent. Datele au fost comunicate de reprezentanții Biroului Național de Statistică. 

Durata medie a vieții în Republica Moldova, în anul 2022, a constituit 71,4 ani. Potrivit Biroului, aceasta este în creștere cu 2,4 ani comparativ cu anul precedent și cu 1,5 ani față de anul 2020.

Speranța de viaţă la naştere pe sexe, în anul 2022, a constituit 67,1 de ani pentru bărbați și 75,7 de ani pentru femei – în creștere cu 2 ani la bărbați și cu 2,8 ani la femei, comparativ cu anul precedent.

Creșterea speranței de viață în anul 2022 se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei”, au precizat reprezentanții Biroului Național de Statistică.

În 2022, rata mortalității generale a constituit 14,2 decedați la 1 000 locuitori, inclusiv la bărbaţi – 16,0%, la femei – 12,6%.

Totodată, rata mortalității infantile, a înregistrat o ușoară creștere, de la 8,5 decedați în vârstă de sub un an la 1 000 născuți-vii, în anul 2021, până la 9,0 decedați în vârstă de sub un an la 1 000 de născuți-vii în anul 2022.

În anul 2022, s-a înregistrat o „supramortalitate masculină” în cazul deceselor de până la un an, 9,6 decese la 1 000 născuți-vii în cazul băieților, față de 8,4 decese la 1 000 născuți-vii în cazul fetelor”, au comunicat reprezentanții Biroului.

Potrivit Biroului, există o disparitate de gen majoră în ceea ce privește speranţa de viaţă la naştere, femeile trăind, în medie, cu 8,6 ani mai mult decât bărbații – 75,7 ani comparativ cu 67,1 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: