În Moldova s-a ieftinit benzina, însă s-a scumpit gazul. Ce prețuri au afișat stațiile PECO?
Full Article 3 minutes read

În Moldova s-a ieftinit benzina, însă s-a scumpit gazul. Ce prețuri au afișat stațiile PECO?

Pe 2 iulie, în Moldova, au scăzut prețurile la carburanți. 1 litru de benzină Ai 95 costă acum 20 de lei și 5 bani, cu aproape 40 de bani mai puțin decât acum o zi. Pe de altă parte, gazul lichefiat s-a scumpit cu 40 de bani. Amintim că, din 1 iulie, companiile petroliere decid prețurile la benzină, motorină și gaz conform unei metodologii noi.

Stațiile PECO au afișat vineri prețuri mai mici la benzină și motorină. Astfel, un litru de benzină costă 20 de lei, cu aproape 40 de bani mai puțin față de ziua precedentă. Motorina se vinde cu 16 lei 38 de bani, cu circa 35 de bani mai puțin, iar *gazul lichefiat costă 11 lei 35 de bani sau cu 40 de bani mai mult față de 1 iulie.

*În varianta inițială a știrii, a fost indicat, în mod greșit, că gazul lichefiat s-a ieftinit cu 40 de bani. Ne cerem scuze pentru eroarea comisă.

Amintim că, din 1 iulie, companiile petroliere vor calcula prețurile la carburanți conform unei noi metodologii. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA. Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat – la 1,98 lei litrul.

În cazul comerțului cu ridicata, marja adaosului comercial pentru o tonă de bezină și motorină va constitui 1142,18 lei, iar pentru o tonă de gaz lichefiat – 451,58 lei. Prețul include și cheltuielile pentru livrarea și păstrarea carburanților.

Companiile petroliere s-au arătat nemulțumite de noua metodologie de calcul și au declarat că nu își vor acoperi cheltuielile. Mai mult, compania Bemol nu exclude că va fi nevoită să-și sisteze activitatea.

***

Precizăm că, de la începutul anului, companiile petroliere au majorat în repetate rânduri prețurile la carburanți.

Pe 26 februarie, președinta țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate. În urma ședinței, Maia Sandu a declarat că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a recomandat parlamentului să susțină inițiativa unei evaluări externe a Consiliului Concurenței și a Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE)

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: