În Moldova se vindea piureu pentru copii care conținea arsenic. E periculos?
Full Article 4 minutes read

În Moldova se vindea piureu pentru copii care conținea arsenic. E periculos?

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras din comerț, la sfârșitul săptămânii trecute, câteva loturi cu piure cu ton pentru copii, importate din Cehia. În produsele alimentare pentru copii s-a depistat mercur și arsenic. 480 de borcane cu piure cu ton au fost retrase din comerț și din depozite, iar în total, lotul importat în Moldova conținea 864 de borcane. NM a analizat, cum această mâncare pentru copii a ajuns în Moldova și cât de periculoasă este.

Ce au spus cei de la ANSA

Roman Vengher, șef subdiviziune Chișinău a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a comunicat pentru NM că lotul cu produse alimentare pentru copii a fost retras din comerț la mijlocul lunii octombrie, imediat ce ANSA a fost înștiințată despre mercur prin sistemul RASFF.  Conform informațiilor RASFF, în piureul pentru copii s-au depistat 0,26 mg/kg de arsenic și 0,029 mg/kg de mercur. Această informație a fost confirmată și de analizele de laborator ale ANSA.

„Noi am primit la 16 octombrie informația despre mercur și arsenic în alimentele pentru copii, prin sistemul internațional RASFF. Am luat măsuri în aceeași zi: am expediat probe la expertiză, am aflat câte borcane au rămas la depozit, câte au plecat în comerț și unde. Apoi i-am informat pe colegii noștri din alte departamente ale ANSA, pentru ca ei să retragă marfa periculoasă din magazinele din regiunea lor și să le întoarcă la depozitul importatorului”, a spus Vengher.

Potrivit afirmațiilor sale, lotul din 864 de borcane cu piureu din cartofi cu ton a fost importat în Moldova în luna septembrie. Acestea sunt aduse de un singur importator. Vengher a refuzat să comunice denumirea companiei importatoare, menționând că acest lot de alimente pentru copii a avut certificate de conformitate. „În decurs de 10 zile, din toată țara au fost retrase peste 400 de borcane, inclusiv din stânga Nistrului”, a spus Vengher (anterior, ANSA a anunțat despre retragerea a 480 de borcane). Lui i-a fost dificil să spună, câte borcane s-au vândut. Însă nu e greu de calculat, știind volumul lotului și numărul de borcane retrase.

Potrivit afirmațiilor lui Vengher, în Moldova, importatorul răspunde de calitatea mărfii cumpărate din străinătate. Unele încălcări pot fi depistate doar în cazul unui control suplimentar.

Potrivit informațiilor ANSA, în Moldova, va fi interzis importul produselor acestei companii cehe. Însă importatorul nu va fi pedepsit, pentru că lotul a fost cu certificat de conformitate și importatorul nu a încălcat legea.

„În prezent, aceste piureuri trebuie să fie reciclate. Noi încă nu am decis, cum anume vor fi reciclate conservele din acest lot. Ele nu pot fi date animalelor. Cel mai degrabă, le vom arde”, a conchis Vengher.

Ce spun medicii

Pediatrul Larisa Ilievici consideră că nu există un răspuns univoc cu privire la pericolul pe care această doză de otravă îl are asupra copiilor. Potrivit ei, doza despre care au anunțat RASFF și ANSA „este foarte mică și nu putea să dăuneze organismului sănătos al copilului”. Medicul a adăugat că multe „depind de starea de sănătate a copilului și de funcționarea rinichilor săi”.

Și pediatrul Petru Martalog consideră că într-o anumită doză, mercurul și arsenicul nu pot dăuna copiilor, însă el a menționat că aceste substanțe pot să se acumuleze în organism și, mai târziu, să afecteze ficatul și sistemul nervos central al copilului.

***

ANSA a comunicat despre retragerea din comerț a produselor alimentare pentru copii în care s-au depistat mercur și arsenic la 21 noiembrie. Pe site-ul RASFF se menționa că loturi cu acest produs au ajuns în China, Letonia, Lituania, Ungaria și Ucraina.

Serviciul de Stat pentru Protecția Consumatorului din regiunea Nikolaev, Ucraina, a anunțat încă în luna octombrie că în produsele alimentare pentru copii marca Slovacka Fruta a. s.(Cehia) „Piureu cu ton și legume” s-a depistat mercur și arsenic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: