În Moldova se vor face imunizări cu vaccinul chinez de la Sinovac. Ce se știe despre acesta?
Full Article 4 minutes read

În Moldova se vor face imunizări cu vaccinul chinez de la Sinovac. Ce se știe despre acesta?

Moldova va achiziționa 400 mii de doze de vaccin anti-COVID CoronaVac, produs de compania farmaceutică Sinovac Biotech din China. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut acest anunț la 9 aprilie. NM relatează pe scurt, ce se știe astăzi despre acest vaccin.

Cine este producătorul

Vaccinul CoronaVac a fost produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. Testările clinice ale vaccinului au fost inițiate deja în luna aprilie 2020. CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China: în luna iulie anul trecut, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt.

Cum acționează

Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradițional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar.

Ca și majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, CoronaVac este administrat în două reprize. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular.

Care este eficiența

Datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%.

Dar se știe că acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară. Deși acest vaccin nu este la fel de eficient ca cele care utilizează tehnologia ARNm (Moderna, Pfizer), eficacitatea sa depășește indicatorii inerenți vaccinurilor antigripale, de exemplu, eficiența cărora este de 30-60%.

Unde este administrat deja

Vaccinul este aprobat în 20 de țări. La 13 ianuarie, autoritățile Turciei au permis administrarea acestuia. Câteva țări asiatice – Singapore, Malaysia și Filipine, precum și Brazilia au semnat un acord cu privire la achiziția CoronaVac. Vecina noastră Ucraina își imunizează cetățenii cu acest vaccin de la sfârșitul lunii martie. Acest vaccin a mai fost aprobat în Azerbaidjan, Chile, Ecuador, Republica Dominicană etc. Cu toate acestea, CoronaVac se află încă în etapa finală de aprobare a OMS.

Cum se păstrează

Sinovac susține că unul dintre principalele avantajele vaccinului este posibilitatea de a-l păstra într-un frigider obișnuit, la o temperatură de 2-8° C. Condiții similare de păstrare sunt și pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca). Vaccinul Moderna trebuie să fie păstrat la o temperatură de -20°C, iar vaccinul Pfizer – la -70°C.

Se consideră că vaccinurile Sinovac și Vaxzevria (AstraZeneca) sunt mai potrivite pentru țările în curs de dezvoltare, care nu-și pot permite să păstreze multe doze la temperaturi atât de joase.

Reacții adverse

Cercetările nu au demonstrat reacții adverse grave provocate de CoronaVac. Cea mai răspândită este starea febrilă timp de câteva zile. Alte reacții adverse provocate de CoronaVac: febră, roșeață în jurul zonei de vaccinare, tuse.

***

Reamintim că la 9 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că la ședința comitetului coordonator de vaccinare anti-COVID-19 s-a discutat despre oferta companiei chineze Sinovac Biotech – „unicul producător de vaccinuri, care a răspuns la demersul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate”.

„După ce a analizat oferta, comitetul a decis să încheie un contract direct pentru achiziția a 400 mii de doze de vaccin CoronaVac produs de compania Sinovac, după stabilirea tuturor condițiilor contractului”, a comunicat Ministerul Sănătății.

Menționăm că doar cu câteva ore înainte de aceasta, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a anunțat că licitația pentru achiziția a 400 mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului a eșuat, pentru că nicio companie nu și-a depus oferta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: