În Moldova va fi anulat regimul „duty-free”. Dumitru Alaiba explică de ce
Full Article 2 minutes read

În Moldova va fi anulat regimul „duty-free”. Dumitru Alaiba explică de ce

Autoritățile intenționează să anuleze regimul „duty-free” în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Dumitru Alaiba pe 26 septembrie, care a menționat că un proiect de lege în acest sens va fi votat în această toamnă. Scopul documentului este avansarea principiului echității fiscale.

Alaiba mai afirmă că anularea regimului duty-free va asigura și venituri suplimentare la buget.

„În primele 6 luni a anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste 1 miliard de lei. Adică, cel puțin 2 miliarde anual. În anii pre-pandemici această cifră creștea și sub 4 miliarde anual. Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sunt deloc echitabile”, a menționat deputatul.

Alesul poporului a accentuat că statul trebuie să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor.

„Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe. Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sunt vizibil mai joase”, a mai spus Alaiba.

Regimul duty-free a fost în trecut o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool, a mai menționat deputatul. Potrivit lui, guvernările precedente, în special în perioada 2016-2019 s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: