În raionul Râșcani a fost depistat un focar de pestă porcină africană
Full Article 2 minutes read

În raionul Râșcani a fost depistat un focar de pestă porcină africană

În extravilanul localităţii Recea, raionul Rîşcani a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porci domestici. Informația a fost publicată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pe 2 februarie.

Potrivit ANSA, în data de 1 februarie a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Rîşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar. Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Rîşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA.

Ultimul caz de PPA în Republica Moldova a fost înregistrat pe 31.12.2021 în localitatea Cotiujeni, raionul Briceni. Focarul a fost eradicat cu succes, restricţiile urmând a fi ridicate în data de 15.02.2022.

Boala se răspândește prin:

  • contactul porcului infectat cu cel sănătos;
  • hrănirea porcilor cu deșeuri alimentare contaminate;
  • căpușe infectate;
  • contactul cu oamenii care poartă haine sau încălțăminte contaminată;
  • contact cu materiale contaminate sau cadavre de animale;
  • gunoi de grajd infectat;
  • mijloace de transport.

Măsuri preventive:

  • nu alimentați porcii cu deșeuri;
  • evitați întreținerea porcilor la pășune;
  • preveniți contactul direct cu mistreții;
  • de fiecare dată când ieșiți din gospodărie schimbați hainele și încălțămintea folosită în timpul întreținerii porcinelor;
  • persoanele care au avut contact cu mistreții trebuie să spele și dezinfecteze îmbrăcămintea și încălțămintea;
  • contactați imediat medicul veterinar dacă porcii au simptome de boală;
  • plasați bariere de dezinfecție la intrare și ieșire în exploatația de porcine.

Cum să recunoașteți pesta porcină africană:

  • moartea subită a unui sau mai multor porci;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • apatie;
  • febră ridicată până la 42°C;
  • înroşirea pielii (în special urechi, nas, coadă, picioare, stomac şi părţile laterale ale corpului);
  • diaree sanguinolentă;
  • avort;
  • împleticire în deplasare;
  • dificultăţi de respiraţie;
  • vomă
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: