În Republica Moldova au fost reluate transplanturile de rinichi: 3 vieți au fost salvate 
Full Article 2 minutes read

În Republica Moldova au fost reluate transplanturile de rinichi: 3 vieți au fost salvate 

În Republica Moldova au fost reluate transplanturile de rinichi, după o pauză de peste doi ani, cauzată de pandemia de COVID-19. Primele trei intervenții au fost efectuate de o echipă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” .

Rinichii prelevați de la donatori în moarte cerebrală au fost transplantați unor pacienți cu insuficiență renală în stadiul final, care erau tratați prin dializă și se aflau în lista de așteptare pentru transplant.

„Am fost sunat și mi s-a spus: fiți pregătit ca să veniți la spital. M-am îmbrăcat și așa am stat toată noaptea”, a spus unul din pacienți. „Dimineața am fost internat și spre seară am fost și operat. Mulțumesc medicilor pentru cadoul oferit de ziua mea de naștere, sărbătorită la trei zile de la transplant”, a adăugat bărbatul.

Pentru acești pacienți transplantul a fost singura șansă la viață, comunică reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Salvarea lor a fost posibilă datorită altruismului familiilor donatorilor și profesionalismului echipelor medicale, implicate în activitatea de donare și transplant, din cadrul SCR „Timofei Moșneaga” și Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime””, adaugă instituția de la sănătate.

Se menționează că pacienții, de 47, 49 și 60 de ani, au fost externați și se simt bine.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: