În Republica Moldova va fi creat primul parc arheologic local: unde va fi amplasat și cu ce scop 
Full Article 2 minutes read

În Republica Moldova va fi creat primul parc arheologic local: unde va fi amplasat și cu ce scop 

În Moldova va fi creat primul parc arheologic local unde pot fi antrenate diferite cercetări și proiecte. Va fi o zonă de recreere nouă cu profil arheologic unde vor putea fi organizate diferite evenimente culturale.

Peste 18 locuri de muncă vor fi create pentru a gestiona teritoriul parcului, a menționat Veaceslav Guțuțui, unul dintre experții care a prezentat studiul de fezabilitate realizat în cadrul proiectului regional UE ArcheoDanube, comunică IPN.

Guțuțui a menționat că cercetările realizate confirmă că în perimetrul Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena-Circul din municipiul Chișinău, unde va fi amplasat viitorul parc, s-a aflat o cetate medievală. De aceea parcul arheologic va fi o posibilitate ca locuitorii Chișinăului și vizitatorii să cunoască mai mult despre istoria capitalei.

„Această locație este cu o încărcătură istorică deosebită și cred că această zonă merită și trebuie să fie dezvoltată, valorificată pe bună cuviință și bună dreptate, pentru că sunt mai multe straturi istorice care necesită dezvoltare și analiză”, a comunicat , viceprimarul municipiului Chișinău Ilie Ceban.

Arheologul și istoricul Sergiu Musteață a spus că este pentru prima dată în Republica Moldova când se lucrează la un Plan de dezvoltare arheologică și, respectiv, la parcul arheologic.

„Este un document de politici în domeniul patrimoniului cultural, pe de o parte. Iar, pe de altă parte, este un document care scoate în evidență componenta moștenirii arheologice și partea pragmatică: ce facem cu ea, cum o prezentăm publicului larg, cum o integrăm în structura urbană în ceea ce înseamnă locurile care merită a fi vizitate, peisajul urban, ținând cont de zonele adiacente”, a precizat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: