În școlile din Chișinău sunt disponibile 1000 de locuri pentru copiii din Ucraina
Full Article 2 minutes read

În școlile din Chișinău sunt disponibile 1000 de locuri pentru copiii din Ucraina

Copiii de vârstă școlară, refugiați în Moldova din Ucraina, se pot înscrie temporar în instituțiile educaționale din capitală. În acest scop, municipalitatea a identificat peste 1000 de locuri în cele 32 de instituții cu studiere în limbile minorităților naționale. Respectiv, în fiecare din clasele I-XII au fost identificate câte 100-150 de locuri pentru copiii refugiaților din Ucraina.

Până luni, 7 martie, au fost depuse deja 96 de cereri de înregistrare a copiilor în școlile din Chișinău, iar 44 de minori refugiați au fost deja școlarizați.

Potrivit Primăriei Chișinău, zilnic, în cele 44 de centre de cazare a refugiaților de pe teritoriul municipiului, amenajate de către APL și parteneri, psihopedagogii și pedagogii sociali monitorizează climatul psihologic general şi profilul psihologic individual al refugiaților pentru a identifica persoanele ce necesită ajutor individualizat.

Pentru refugiații care au nevoie de ajutor sunt căutate spații pentru a asigura consilierea psihologică.

În perioada 28 februarie – 4 martie 2022, au fost acordate servicii de asistență psihologică primară, asistență individuală în vederea stabilizării echilibrului psiho – emoțional, activități de grup cu copii etc.

Primarul general, Ion Ceban, a precizat că vor fi identificate surse financiare suplimentare pentru remunerarea asistenților sociali, a psihologilor, medicilor și voluntarilor care depun un efort susținut și muncesc non-stop pentru a gestiona fluxul sporit de refugiați.

***

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 24 februarie – 7 martie, pe teritoriul Republicii Moldova, fluxul de traversări la frontiera de stat a cetățenilor ucraineni a ajuns la 402.572, dintre care 239.196 pe sensul de intrare și 163.376 pe sensul de ieșire.

În aceeași perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova, în oficiile Biroului Migrație și Azil, au solicitat azil 2.493 străini, dintre care 1.662 cetățeni ucraineni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: