În Turcia și Siria, numărul morților a trecut de 41 000. Erdogan a spus până când va continua operațiunea de căutare-salvare 
Full Article 2 minutes read

În Turcia și Siria, numărul morților a trecut de 41 000. Erdogan a spus până când va continua operațiunea de căutare-salvare 

Numărul total al morților în Turcia și Siria, urmare a cutremurului puternic, a trecut de 41 000. 

Potrivit președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan, numărul deceselor în țara sa este de 35 500, fiind cel mai grav cutremur de la fondarea republicii, relatează Radio Svoboda.

În spitale sunt 13 208 de victime. Potrivit lui Erdogan, operațiunile de căutare-salvare în zona cutremurului vor continua atât timp cât oamenii vor rămâne sub dărâmături.

De cealaltă parte, în Siria au murit cel puțin 5 800 de oameni: 1414 în regiunile controlate de guvern și 4 400 pe teritoriile controlate de opoziție.

***

Amintim că pe 6 februarie 2023, în sud-estul Turciei, lângă granița cu Siria, a avut loc un cutremur puternic.

Pe 8 februarie se anunța că trei moldoveni au murit în urma cutremurului din Turcia. Este vorba despre o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii.

Tot pe 8 februarie presa română scria că doi cetățeni moldoveni, aflați în zona cutremurului din Turcia, au fost preluați de o aeronavă și aduși în România.

Pe 13 februarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că 29 de moldoveni rămân de negăsit în Turcia. Totodată, se preciza că în perioada 11-12 februarie, șase cetățeni moldoveni, două familii, mame însoțite de copii au fost îmbarcați pe o cursă comercială în vederea repatrierii în Republica Moldova. Familiile evacuate au revenit la Chișinău din zonele Hatay și Malatya ale Turciei.

Amintim, că 55 de salvatori moldoveni cu 12 autospeciale de intervenție și 2 câini de căutare au ajuns în Turcia, în dimineața zilei de 9 februarie. În primele ore ale misiunii de căutare, pompierii moldoveni au reușit să recupereze un băiețel în vârstă de 3 ani. Pe 10 februarie, autoritățile moldovenești declarau că salvatorii din Moldova intervin în cea mai afectată regiune de seism, provincia Hatay.

Pe 8 februarie, bașcanul Găgăuziei a anunțat că regiunea a deschis un cont pentru a ajuta victimele din Turcia. Pe 10 februarie și Ambasada Turciei în Moldova a anunțat o campanie de colectare a ajutorului material pentru cetățenii turci, afectați de cutremur. Iar pe 13 februarie, și Ministerul Finanțelor a deschis un cont de colectare a mijloacelor bănești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: