În UE se desfășoară vaccinarea anti-Covid cu a treia doză. Cum rămâne cu Sputnik V?
Full Article 2 minutes read

În UE se desfășoară vaccinarea anti-Covid cu a treia doză. Cum rămâne cu Sputnik V?

Revaccinarea cu Sputnik V mai devreme de 6 luni nu va dăuna organismului, însă nici nu va avea vreun efect benefic suplimentar. Precizarea a fost făcută de către Alexandr Ghințburg, conducătorului Centrului „Gamalei”, citat de RBC.

Vaccinarea repetată pentru COVID-19 ar trebui să aibă loc nu mai devreme de 6 luni, a menționat directorul Centrului „Gamalei”. Omul de știință a subliniat că intervalul de jumătate de an este termenul minim pe durata căruia anticorpii se mențin la nivel înalt și asigură protecția împotriva infecției. Ghințburg a mai spus că revaccinarea trebuie luată în considerare în contextul tulpinii Delta.

Savantul a mai spus că revaccinarea mai devreme de 6 luni nu va aduce organismului vreun efect benefic suplimentar, însă nici nu va dăuna.

„Dacă omul are un nivel înalt de anticorpi și își injectează vaccinul – nivelul anticorpilor nu se va mări semnificativ. Va avea același nivel de anticorpi pe care îi avea înainte de revaccinare”, a menționat Ghințburg.

În prezent, Ministerul Sănătății din Rusia recomandă revaccinarea contra COVID-19 după șase luni de la cea de-a doua doză de imunizare cu Sputnik V. Oficialii au precizat că, după ce situația pandemică se va stabiliza, revaccinarea va trebui efectuată o dată pe an.

***

Amintim că, Organizația Mondială a Sănătății recomandă administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid după șase luni de la încheierea schemei complete. În România, campania de imunizare cu a treia doză a început pe 28 septembrie.

În Republica Moldova, deocamdată, vaccinul anti-Covid este administrat în două doze. Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie 2021, iar până în prezent s-au vaccinat cu schema completă circa 850 de mii de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: