„Înainte de zbor, Roma a visat că am aterizat la Minsk”. Primele scrisori ale Sofiei Sapega din detenție
Full Article 3 minutes read

„Înainte de zbor, Roma a visat că am aterizat la Minsk”. Primele scrisori ale Sofiei Sapega din detenție

Familia Sofiei Sapega, cetățeana Rusiei care a fost reținută împreună cu jurnalistul belarus Roman Protasevici, după aterizarea neplanificată a avionului Ryanair la Minsk, a primit primele scrisori din partea acesteia. BBC a publicat mai multe fragmente. 

Una dintre scrisori a fost scrisă pe 3 iunie. În cadrul acesteia, Sapega menționează că „astăzi este 3 iunie, data când, dimineața, ar fi trebuit să susțin diploma de masterat, iar seara să mă întâlnesc cu Roma [Protasevici] la restaurant, să beau șampanie, să mănânc paste, să întâmpin vara, să ne sărutăm și să iubesc. Însă totul a ieșit un pic altfel”.

„Niciodată nu am crezut în vise prevestitoare. Însă… în noaptea de înainte de zborul din Atena, Roma a visat că am aterizat la Minsk. El spunea și înainte că uneori are vise prevestitoare. Păcat doar că a fost unul dintre ele. Vă rog, nu dați vina pe Roma pentru ce s-a întâmplat. El m-a protejat și a avut grijă de mine cum a putut. Putem numi asta dragoste. Mai departe, totul va evolua complicat, însă sper că voi parcurge această cale cu demnitate”

Sapega a mai spus că, în penitenciar, citește și scrie în jurnal. De asemenea, ar practica sport.

„În ceea ce mă privește, rezist. Citesc mult, citesc în permanență. Abia am terminat „Fericire neliniștită” a lui Șameakin, 600 de pagini în trei zile. Fac 100 de așezări dimineața, mai întâi abdomene și restul. Scriu în jurnal. În sfîrșit, am suficient timp pentru astfel de activități. Mă descurc.”

Într-o altă scrisoare, datată cu 1 iunie, Sapega scrie că, pentru prima oară de când se află în detenție, a plâns. S-a întâmplat când a primit primele scrisori de la cei dragi. De asemenea, tânăra a povestit că, în lipsa unui ceas, a învățat să se orienteze în timp în funcție de clopotele, care „la fereastră, la fiecare oră bat de un număr concret de ori”.

Письмо от Софьи Сапеги

Sofia Sapaga are 23 de ani și este cetățeană a Rusiei, însă aproape întreaga viață a locuit în Belarus. În Letonia aceasta deține un permis de ședere temporară, întrucât făcea masteratul la Universitatea Europeană Umanistă din Vilnius – facultatea „Dreptul internațional și dreptul UE”.

Кадр из видео, опубликованного властями Беларуси

Sofia Sapega a fost reținută împreună cu Roman Protasevici, ex-redactorul canalului de Telegram NEXTA, care a criticat dur regimul Lukașenko. În prezent, aceasta se află în detenție la Minsk, fiind arestată pentru două luni. Oficial, autoritățile belaruse nu au anunțat ce învinuiri i se aduc. Conform datelor neoficiale, aceasta este suspectată de „participare la organizarea dezordinilor în masă și încălcarea ordinii publice”, precum și „promovarea urii sociale”.

Despre reținerea acesteia au discutat și președintele Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la câteva zile după aterizarea neplanificată a avionului Ryanair. Putin a declarat că a îndemnat Ministerul de Externe „să urmărească cu atenție” dosarul Sofiei Sapega.

Ministrul belarus de Externe Vladimir Makei a declarat că, după ședința de judecată, „există mai multe variante” în ceea ce o privește pe Sapega. Potrivit oficialului, președintele ar putea să o grațieze sau să accepte extrădarea acesteia în Rusia, unde tânăra ar urma să-și ispășească pedeapsa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: