Încă o ședință de judecată în cazul Platon a fost amânată. Ce s-a întâmplat?
Full Article 2 minutes read

Încă o ședință de judecată în cazul Platon a fost amânată. Ce s-a întâmplat?

Ședința de judecată în cazul lui Veaceslav Platon, care trebuia să aibă loc pe 10 noiembrie la Judecătoria Buiucani, a fost anulată. Una dintre judecătoare, Tatiana Bivol, este în concediu. Pe 10 noiembrie, ea a solicitat președintelui instanței să îi permită să se întoarcă din concediu pentru o zi pentru a lua parte la ședința de judecată în cazul lui Platon, dar acesta nu a semnat cererea.

Ședința urma să înceapă la ora 14.30. La ora stabilită, procurorul Elena Ceruța, Veaceslav Platon, doi dintre avocații săi și doi martori s-au adunat în sala de judecată. Participanții au așteptat începutul ședinței mai mult de 40 de minute. Apoi judecătoarea Angela Vasilenco a venit și a spus că președintele instanței nu a semnat încă cererea lui Bivol și fără ea va fi imposibil să se desfășoare ședința. Ședința programată pentru 12 noiembrie rămâne sub semnul întrebării.

Menționăm că precedentele trei ședințe din dosarul Platon, care trebuiau să aibă loc pe 28, 29 și 31 octombrie, nu au avut loc din cauza absenței unui alt judecător – Olga Bejenar.

Amintim că în acest dosar penal, Platon este acuzat de fraudă pe scară largă și spălare de bani (articolele 190 și 243 din Codul penal al Republicii Moldova). Conform versiunii inițiale a anchetei, companiile, pe care Platon le controla prin oamenii săi, au primit împrumuturi negarantate, care au fost ulterior rambursate cu fonduri de la Banca de Economii. A fost aproximativ o sumă de 800 de milioane de lei. Pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. La 18 decembrie 2017, Curtea de Apel a confirmat verdictul. Curtea Supremă de Justiție a confirmat-o de două ori. Ultima dată când CSJ a luat o astfel de decizie a fost în mai 2020.

La 20 mai 2020, procurorul general Alexander Stoianoglo a anunțat că va fi efectuat un audit în cazul Platon. Procurorul general a spus că procuratura „a studiat faptele care anterior erau ignorate în mod deliberat” și a concluzionat că acuzația împotriva lui Platon se baza pe „mărturia denaturată” a lui Ilan Șor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: