Incendiul de la Filarmonica Națională: Guvernul va aloca 630 de mii pentru premierea proiectelor câștigătoare: „Fără motivare financiară va fi extrem de dificil”
Full Article 3 minutes read

Incendiul de la Filarmonica Națională: Guvernul va aloca 630 de mii pentru premierea proiectelor câștigătoare: „Fără motivare financiară va fi extrem de dificil”

Ministerul Culturii al Republicii Moldova își propune să acorde premii și onorarii în cadrul concursului de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Instituția declară că are nevoie de 630 000 lei din fondul de rezervă a Guvernului pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. În acest sens, Ministerul Culturii a inițiat procesul de elaborare a unui proiect de Hotărâre a Guvernului. 

Proiectul prevede stabilirea cuantumului premiilor pentru primii 3 participanții la concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului și a cuantumului onorariilor pentru membrii comisiei de jurizare care vor examina și evalua dosarele participanților.

De asemenea, proiectul de Hotărâre prevede alocarea mijloacelor bugetare în cuantum de 630 000 lei, din fondul de rezervă a Guvernului, pentru acordarea premiilor participanților la concurs, achitarea onorariilor și acoperirea cheltuielilor de deplasare tur retur a membrilor comisiei de jurizare.

Menționăm că Ministerul Culturii a inițiat pe 24 septembrie 2022 concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Termenul limită de depunere a soluțiilor arhitecturale este 25 aprilie 2023. Până pe 24 februarie 2023 au fost depuse dosarele a 9 participanți.

Dosarele urmează a fi examinate și evaluate de către 9 membri ai comisiei de jurizare.

„Pentru stimularea participanților de a participa la concursul de soluții arhitecturale precum și pentru remunerarea membrilor comisiei de jurizare sunt necesare mijloace financiare în cuantum de aproximativ 630 000 lei”, comunică instituția, care mai adaugă că „fără motivarea financiară a participanților la concurs, inclusiv a celor internaționali, prin acordarea premiilor pentru participare la concursul de soluții arhitecturale, va fi extrem de dificil de obținut un concept pe măsură”.

Aceleași raționamente persistă și la desemnarea și respectiv remunerarea membrilor comisiei de jurizare, susține instituția.

Mijloacele necesare, menționează Ministerul, pentru organizarea concursului de soluții ar constitui aproximativ 630 000 dintre care:

1) 352 000 lei pentru acordarea premiilor pentru primii trei participanți care vor acumula cele mai multe puncte din partea comisiei de jurizare;

2) 176 000 lei pentru achitarea onorariului a 8 din cei 9 membri ai comisiei de jurizare. Instituția precizează că din cei 9 membri desemnați în componența comisiei de jurizare, un membru este funcționar de demnitate publică în cadrul Ministerului Culturii, fapt pentru care acesta nu va beneficia de onorariu.

3) 99 000 lei pentru achitarea transportului tur-retur și cazarea a 4 membri ai comisiei de jurizare.

4) 3 000 lei pentru șederea membrilor juriului de peste hotare pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări pe 24 septembrie 2020.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: