„Îndemn ipocriții să aibă măcar un pic de rușine”. Cum a comentat Maia Sandu explozia din Beirut și de ce Ion Chicu a ținut să-i dea replica
Full Article 3 minutes read

„Îndemn ipocriții să aibă măcar un pic de rușine”. Cum a comentat Maia Sandu explozia din Beirut și de ce Ion Chicu a ținut să-i dea replica

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu susține că nava care a transportat substanța care a explodat pe 4 august în portul din Liban a fost întregistrată sub pavilion moldovenesc „în schimbul mitei și a favorurilor” și că va cere deputaților să afle cum a fost posibil acest lucru. În replică, premierul Ion Chicu a amintit că ambarcațiunea a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor în 2012, când Maia Sandu făcea parte din guvernul Filat.

„Nava care transporta ilegal substanța explozivă a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Statul nostru a înregistrat această navă în schimbul mitei și a favorurilor. Într-o țară unde lucrurile se fac corect, unde instituțiile statului nu participă în scheme, înregistrarea unor astfel de nave ar fi fost imposibilă. Republica Moldova se află de mulți ani în lista neagră din cauza faptului că înregistrează nave ce desfășoară activități ilegale”, a scris Maia Sandu.

Politiciana a menționat că va cere deputaților PAS să facă toate demersurile necesare pentru a afla cum a fost posibilă înregistrarea unei astfel de nave sub pavilion moldovenesc, cine stă în spatele acestor fărădelegi și care sunt soluțiile.

O ştire cutremurătoare a venit din Liban, unde o explozie puternică a distrus portul şi o parte a oraşului Beirut….

Posted by Maia Sandu on Wednesday, 5 August 2020

Premierul Ion Chicu a distribuit pe pagina sa de Facebook postarea Maiei Sandu și a acuzat-o de ipocrizie.

„Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, adică în perioada „istoriei de succes”, scrisă și de această doamnă… Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriții, care nu scapă nici o ocazie de a tăvăli in glod și mizerie țara noastră, să aibă măcar un pic de rușine”, a comentat Ion Chicu.

Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, adică în perioada "…

Posted by Ion Chicu on Wednesday, 5 August 2020

Amintim că presa rusă a scris că nitratul de amoniu care ar fi provocat explozia devastatoare din portul din Beirut fusese confiscat de pe o navă care aparținea unui cetățean rus, originar din Habarovsk, iar ambarcațiunea se afla sub pavilionul Republicii Moldova. Membrii echipajului au declarat că proprietarul ambarcațiunii a anunțat în 2014 falimentul și practic a abandonat nava în portul din Liban.

Agenția Navală a Republicii Moldova a reacționat la informațiile apărute în presă și a precizat că nava Rhosus nu mai naviga sub pavilionul de stat al Republicii Moldova din 2014.

Potrivit celui mai recent bilanț, în explozia care s-a produs marți în portul din orașul Beirut au murit peste 100 de oameni, iar circa 4 000 au fost răniți. Alte 100 de persoane sunt date dispărute. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: