„Îndemnăm toți actorii interesați să manifeste prudență, corectitudine și echilibru în discursuri”. Reacția Asociației Judecătorilor după declarațiile lui Stoianoglo
Full Article 2 minutes read

„Îndemnăm toți actorii interesați să manifeste prudență, corectitudine și echilibru în discursuri”. Reacția Asociației Judecătorilor după declarațiile lui Stoianoglo

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție după discursul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind dosarul Metalferos. Magistrații au îndemnat „toți actorii interesați să manifeste prudență, corectitudine și echilibru în discursuri”.

„Asociația pledează pentru respectarea principiilor fundamentale ale procesului penal, în special principiile legalității și oficialității. Totodată remarcăm că una din premisele majore ale legalității procesuale este independența judecătorilor și procurorilor”, se anunță într-un mesaj al Asociației Judecătorilor.

„Având în vedere că sunt vizate proceduri penale pendinte, Asociația consideră oportun a se abține de la orice comentarii care ar putea fi catalogate drept influențe indirecte asupra procesului de înfăptuire a justiției penale, iar pe această cale îndemnăm toți actorii interesați să manifeste prudență, corectitudine și echilibru în discursuri”, se mai arată în același mesaj.

Menționăm că ieri, 20 august, Alexandr Stoianoglo a declarat că „unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc nu se isprăvesc cu principiul independenței, conferit prin lege, și continuă să deservească interesele corporației lui Plahotniuc”.

„În nici un caz nu atentez la independența judecătorilor, dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese”, a spus Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: